Saxofonový veterán Sonny Rollins přijede po 30 letech do Prahy

24. duben 2012

Na den přesně po 30 letech od svého prvního českého koncertu zavítá do Prahy saxofonista Sonny Rollins. Vystoupení se uskuteční 31. října v rámci festivalu Struny podzimu.

„Je pravda, že sledujete-li výhradně kvalitu, ve výsledku vám vedle sebe mohou stát žánrově nesourodé projekty. Všechny, které jsme pro naše publikum letos vybrali, však ohromí silou a originalitou,“ říká Marek Vrabec, umělecký ředitel festivalu. Akce s velkým žánrovým rozpětím i letos nezanedbatelným způsobem vkročí i do jazzových vod.

Žijící vrstevník takových es žánru jako byli Art Blakey nebo John Coltrane krátce před podzimním koncertem oslaví 82 let. Sonny Rollins dokazuje, že jeho kariéra zdaleka není u konce. Pro turné se obklopil výrazně mladšími hudebníky. „Sonny Rollins na svých koncertech předává čistou radost z hudby a vzácnou životní rovnováhu osmdesátníka,“ ohodnotil jeho nedávné vystoupení deník Telegraph. Suverénní improvizátor s nepřekonatelnou invencí, který obohatil sbírku klasických jazzových standardů řadou skladeb, natočil zatím své poslední CD Road Shows Vol. 2 v loňském roce. Koncert se uskuteční ve velkém sále Lucerny.

Takhle to vypadalo na jeho vystoupení tamtéž v roce 1982:


Po několika letech se do Prahy vrátí také pianistka Hiromi, která v programu Strun podzimu zastoupí neortodoxní fúzi jazzu s rockem. Umělkyně, celým jménem Hiromi Uehara, představí 3. října v Divadle Hybernia společně s bubeníkem Stevem Smithem a baskytaristou Anthony Jakcksonem projekt Voice neboli Hlas.

Podívejte se na ukázku:


Český debut si na Strunách podzimu (9. října) odbude vokální objev současnosti, mladý zpěvák Gregory Porter. Ten stylově vychází z blues, gospelu a soulu a v mnohém jsou mu blízcí Nat King Cole nebo Donny Hathaway. Jeho hlas obsáhne jak jazzové standardy a balady z tradičního amerického repertoáru, tak i energické, funkově nabité písně. Na pražském koncertě představí za pomoci doprovodné kapely (Chip Porter – klavír, Aaron James – kontrabas, Emanuel Harrold – bicí, Yosuke Sato – saxofon) své letošní album Be Good. Porter se dostal na výsluní po vydání loňského debutového alba, za které si vysloužil nominaci na cenu Grammy.

Předprodej vstupenek na hlavní festivalový program začíná 24. dubnem

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.