SBB – Záznam jazzrockové legendy z roku 1980

8. leden 2016

Sobotním pořadem Jazz Club potěšíme příznivce zlaté éry jazzrocku: odvysíláme slavný koncert legendární skupiny SBB z Varšavy roku 1980. Pořad začíná na stanici ČRo Jazz v sobotu 9. 1. od 20:00.

Jazzrocková Elegie vychází v novém lesku

Martin Kratochvíl

Spolupráce polského vydavatelství GAD Records a českého Supraphonu nese další ovoce. Aktuálně v podobě nové reedice kultovního alba Elegie (1976) jazzrockové skupiny Jazz Q. Jak se patří rozšířené o neznámé nahrávky a raritní bonusy.

Skupina SBB (nejprve Silesian Blues Band, později Szukaj, Burz, Buduj – Search, Break, Build neboli Hledej, boř, buduj) bořila za své éry nejedno hudební tabu a pohybovala se na pomezí různých hudebních žánrů: jazz-rocku, blues, progresivního rocku. V roce 1971 ji založil Józef Skrzek – zpěvák, hráč na syntezátory, ale i baskytaru – v polském městě Simenowice ve Slezsku.

Skupina zpočátku hrála jako trio doprovázející Czesława Niemena (v letech 1971–1973). Spolupráce ovšem dlouho nevydržela, a to kvůli silným uměleckým osobnostem Skrzeka a Niemena. První album s názvem SBB, jež bylo nahráno v roce 1974, se bleskurychle rozprodalo. Bluesovo-jazzrocková hudba svým zněním navazovala na Jimiho Hendrixe nebo na skupinu Cream se silným zněním fortepiana a basové kytary.

Poslechněte si ukázku z varšavského koncertu: 

V sedmdesátých letech kapela SBB dosáhla velkých úspěchů, a to nejen v Polsku, ale rovněž v zahraničí. Koncertovali zejména v Československu, Německu, Švýcarsku, Holandsku, Rakousku, Finsku, Švédsku, Dánsku nebo v Maďarsku.

Poslední album prvního období Memento z banalnym tryptykiem nahrála kapela v únoru 1980. To už kapelu doplnil další vynikající kytarista Slawomir Piwowar (léta doprovázel Czeslawa Niemena) a kapela tak mohla zařadit na koncertech pasáže s dvěma bicími soupravami, protože kytarista Apostolis Antymos byl i famózním bubeníkem. Vyčerpanost a odlišné pohledy na hudbu však vedly k rozpadu této formace v závěru roku 1980.

Kytaristé Slawomir Piwowar a Apostolis Anthimos (SBB) v roce 1979

Záznam varšavského koncertu (11. 4. 1980, Sala Kongresowa), který odvysíláme v sobotním Jazz Clubu, zachycuje kapelu ve vrcholné formě krátce po příchodu druhého kytaristy Slawomira Piwowara. Ohlas publika i neuvěřitelná energie koncertu naznačuje, že šlo o pravděpodobně nejlepší vystoupení jarního turné roku 1980.

Kapela se tehdy nacházela v kolotoči nahrávání a koncertů a spolu s německou produkcí se snažila prorazit i na Západ. SBB měli čerstvě po nahrání alba Memento z banalnym tryptykiem a novým turné propagovali také album Welcome. Varšavský koncert je sestaven především ze skladeb těchto alb, byť se značným prostorem pro improvizace všech členů.

Námi vysílaný záznam vydalo vydavatelství GAD Records, jde o remasterované originální analogové pásy z archivu Jósefa Skrzeka.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio