Scofield a Trio Beyond v sobotu na ČRo Jazz

7. listopad 2013

John Scofield již brzy zavítá do Prahy. Jako malou pozvánku na koncert legendárního kytaristy odvysíláme v sobotu 9. listopadu na Českém rozhlase Jazz záznam londýnského vystoupení projektu Tria Beyond.

Sobota 9.11. – ČRo Jazz 20:00 – 21:16: Jazz Club – záznam z Queen Elizabeth Hall, Londýn, 21. 11. 2004.

Počátkem roku 1997 zazvonil u mladého hammondkáře Larryho Goldingse telefon. Ve sluchátku se ozval Tony Williams, geniální bubeník, kterého zanedlouho čekala operace žlučníku. Goldingsovi se svěřil, že chystá pokračování své fusion kapely Lifetime, ve které s ním v letech 1969-1970 hráli John McLaughlin a Larry Young. Místo dávno zesnulého varhaníka Younga měl nastoupit právě Goldings. Naneštěstí, 23. února toho roku po operaci Williams náhle umírá na infarkt. Tam, kde skončil onen telefonní hovor, začíná formace s názvem Trio Beyond, jejíž koncert z Londýna 2004 odvysíláme tuto sobotu na Českém rozhlase Jazz.

Odkaz tohoto záznamu (v roce 2006 vyšel i na CD) je tedy jasný. Williams byl nejen brilantní swingař v kvintetech Milese Davise, ale koncem 60. let se projevila také jeho náklonnost k rocku. Výsledkem bylo progresivní trio Lifetime, které v sestavě s McLaughlinem a Youngem fungovalo dva roky a zejména jejich deska Emergency! ovlivnila několik generací hudebníků.

02506653.jpeg

Trio Beyond naštěstí není sterilním revivalem, a snad ani být nemůže, neboť DeJohnette, Scofield, Goldings zkrátka nejsou Williams, McLaughlin, Young; jde nepochybně o hráče s dostatečně osobitým výrazivem. Nehledě na to, že i starší skladby jsou tu příjemně aktualizovány současným zvukovým designem. Podívejte se na ukázku z koncertu:

Páteř záznamu tvoří kousky ze slavných desek Emergency! a Turn It Over, standardy Seven Steps To Heaven a I Fall In Love Too Easily je připomenuto Williamsovo účinkování u Davise, tři skladby jsou protagonisty ušity na míru novému triu.

DeJohnette si kolem sebe nestaví zbytečné zábrany, je jako doma v dokonale šlapajícím swingu a blues, soulu i dravých rockových polohách. John Scofield je pochopitelně jiný typ hráče než McLaughlin, své umění dokáže podřídit sdílenému konceptu, více než dobře si ale zachovává svou tvář, a především v rychlejších jamech (Williamsovo Emergency, McLaughlinovo Spectrum, ale hlavně kolektivní Sausades) svou zvukovou alchymií jakoby odkazuje na své jam-bandové projekty (Überjam, Up All Night).

02506654.jpeg

Larry Goldings je jistě jeden z nejkreativnějších hammondkářů současnosti a podobně založený koncept rozvíjel už dříve třeba s kytaristou Peterem Bernsteinem a bubeníkem Billem Stewartem. V Londýně rozpoznáváme jeho typicky funkové doprovazečství u Maceo Parkera (přechod z Youngova blues-rocku Allah Be Praised do kolektivního ostrého funku Sausades patří asi k nejsilnějším momentům), jeho sólová invence vynikne spíše ve standardních kouscích (jako např. v úvodu Coltraneova Big Nick). Goldings nepatří k těm, kteří by se nechali svazovat varhanickými klišé, což je jistě v triu navazujícím na progresivní Lifetime více než nutná aprobace.

Na záznamu z Londýna si zřejmě každý něco najde. Udržet rovnováhu mezi swingovým repertoárem a funkovým drivem se ale Triu Beyond povedlo více než dobře. Přitažlivá zvuková obálka nových skladeb z dílny tria dává tušit, že čistě autorské album by taky nebyl špatný nápad – dokonce i bez odkazu na Lifetime.

Trio Beyond: Scofield/Goldings/DeJohnette – živě z Londýna, 2004

Jack DeJohnette – bicí John Scofield – kytara Larry Goldings – varhany Hammond, el. piano, sampler.

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.