Scofieldův elektronický Überjam má nové album

7. květen 2013

Kytarista John Scofield koncem loňského roku obnovil svou elektronickou formaci Überjam. První plody tohoto návratu přináší nová deska s názvem Überjam Deux, která vychází už 24. května.

Kapela Überjam má na svém kontě dvě velmi úspěšné desky z let 2002 a 2003 (Überjam a Up All Night), které dovedným způsobem propojovaly Scofieldovu jazzrockovou minulost (léta s Milesem Davisem) a nové elektronické zvuky přelomu milénia. Hostem na první z nich byl také John Medeski.

Podívejte se na klip a rozhovor k novému albu Überjam Deux:

John Scofield Überjam from Henry Hayes on Vimeo.

„Reunion“ kapely Überjam potvrdil Scofield už vloni rozhovoru pro slovenský deník SME (v ČR i SR byl Scofield v rámci evropského turné). Podrobnosti pak přinesla agentura Saudades, která kytaristu v Evropě zastupuje. Podle webových stránek této agentury by měl Scofield tento elektronický projekt představit i v Praze: konkrétně 12. listopadu v pražském Divadle Archa.

Základní sestava zůstala stejná, jako před deseti lety, tedy vedle Scofielda Avi Bortnick (kytara, elektronika), Adam Deitch (bicí) a Andy Hess (baskytara). Na koncertech i ve studiu však kapelu doplňuje ještě bubeník Louis Cato, známý z formací Marcuse Millera. Na novém CD Überjam Deux výrazně participuje také varhaník John Medeski (hraje v šesti skladbách).

Změnou oproti předchozím nahrávkám je výraznější účast kytaristy Avi Bortnicka, který část skladeb složil společně se Scofieldem. Kapela Überjam v Česku již v minulosti vystupovala, konkrétně na festivalu Jazzfest Brno v roce 2004.

John Scofield - Überjam Deux

02506652.jpeg

1.Camelus 2. Boogie Stupid 3. Endless Summer 4. Dub Dub 5. Cracked Ic 6. Al Green Song 7. Snake Dance 8. Scotown 9. Torero 10. Curtis Knew 11. Just Don't Want To Be Lonely

John Scofield – kytara Avi Bortnick – kytara, samply Andy Hess – baskytara Adam Deitch – bicí (skladby 1,2,4,5,7,10,11,12) Louis Cato – bicí (skladby 3,6,8,9)

Speciální host

John Medeski – varhany, wurlitzer, mellotron (skladby 2,4,6,10,11,12)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.