Šestero tipů, co „naježit“ jazzofilovi pod stromeček

1. prosinec 2021

Milovníkům jazzu se dárky vlastně kupují docela snadno. Trh zaměřený na náročného posluchače nabízí řadu vymazlených titulů, ať už jde o komplety nebo limitované edice. Nehledě na fakt, že kniha na milované téma či vstupenka na koncert potěší vždy. Třeba vám výběr usnadní i některý z našich tipů.

Fela Kuti – Box Set 5

Fajnšmekrovský label propojený se slavným newyorským klubem Knitting Factory postupně připravuje řadu výtečně vypravených vinylových reedic katalogu afrobeatového génia Fely Kutiho, nigerijské nadžánrové legendy, adorované nejen současným londýnským jazzovým undergroundem. Ostatně jedním z kurátorů řady je vedle Felova syna Femiho Kutiho i Chris Martin z poprockových Coldplay.

Letos 10. prosince dojde na Box Set # 5, obsahující sedm vinylových alb (Why Black Man Dey Suffer, Noise For Vendor Mouth, Klakuta Show atd.). To vše v přesných replikách původních obalů. Spolu s vinyly najde obdarovaný v krabici i dvacetistránkovou brožuru a plakát z dílny nigerijského výtvarníka Lemiho Ghariokwu, dvorního autora obalů Kutiho desek.

Joe Henderson – The Complete Joe Henderson Blue Note Studio Sessions

Pokud váš jazzofil nemá slabost pro vinyly, ale je tak trochu historik a baví ho praktický formát CD, možná ocení tento komplet pěti disků. Shrnuje veškerá Hendersonova sessions pro label Blue Note v roli kapelníka. Pochopitelně nikoliv v roli sidemana, na to by 5 CD zdaleka nestačilo.

Ctitelé tenorového mága už vědí, že se jedná o desky z let 1963 až 1966, které odstartovaly Hendersonovu kariéru. Tedy Page One, Our Thing, In ‘n Out, Inner Urge a Mode For Joe. Všechny snímky jsou pečlivě remasterovány přímo ze zdrojových pásů Rudyho Van Geldera a podle tvrzení vydavatele „znějí úžasně“. Samozřejmostí je tučný booklet se statí jazzového novináře, znalce a v neposlední řadě pamětníka Boba Blumenthala.

Anthony Braxton – 12 Comp (ZIM) 2017

Pokud jde o fyzické nosiče, praktickou volbu při zachování kvalitního poslechu nabízí formát Blu-Ray audio. Na malou plochu, která nezavalí celou knihovnu, se vejde hodně muziky ve slušném rozlišení.

Možností Blu-Ray audia dobře využívá např. letos vydaný souhrn záznamů nahrávek Anthonyho Braxtona s různými komorními ansámbly z let 2017 a 2018. Kolekce vystačí na mnoho večerů zkoumání a radosti z hudebních experimentů, vždyť obsahuje dvanáct snímků v rozsahu od čtyřiceti minut do hodiny a čtvrt! A pokud byl váš jazzofil na nedávném pražském vystoupení Anthonyho Braxtona a nadchlo ho, není co řešit.

Traci N. Todd & Christian Robinson - Nina

Pod stromeček patří kniha, o tom žádná. Je váš jazzofil ve věku dětském, učí se anglicky a má navíc rád písničky Niny Simone? Nebo v něm/ní chcete vypěstovat lásku jak k dobré muzice, tak k jazzové lingua franca? Možná ho/ji zaujme poutavě zpracovaný životní příběh hudební ikony a bojovnice za lidská práva Niny, v obrázkové knížce se stručnými texty spisovatelky, milovnice dětské literatury a samozřejmě dětí Traci N. Todd a půvabnými ilustracemi Christiana Robinsona.

Miroslav Vitouš – Klíč k životu

Je váš jazzofil dospělý a rád si občas přečte autobiografii některého ze svých oblíbených hudebníků? Muzikantský talent Miroslava Vitouše sice mnohonásobně převyšuje jeho talent literární, ale to je přece v pořádku, jeden člověk nemůže být géniem ve všech oborech. Vzpomínky basisty ovšem každopádně stojí za přečtení. Už jen kvůli letmému pohledu do jazzového zákulisí od časů fúze po současnost.

Vstupenky na JazzFestBrno

Dlouhodobě zajímavá a poctivá dramaturgie festivalu je zárukou kvalitního koncertního zážitku, ať už vyrazíte na jakýkoliv koncert. V dohledné době jsou v plánu například vystoupení Maria Schneider Orchestra (2. 2. 2022), Brada Mehldaua spolu s Filharmonií Brno (6. 3. 2022) nebo Pata Methenyho (26. 4. 2022). I kdyby opět muselo z logických a ospravedlnitelných covidových důvodů dojít na „epidemii posouvání koncertů“, pořadatel vždy dělá maximum k zajištění termínů náhradních. Optimista by řekl, že se aspoň může těšit déle.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.