Sex Mob – koncert z Francie, 2011

4. květen 2012

Sobota 5. 5. – Euro Jazz 20:00 – 21:22: Jazz Club, záznam koncertu z festivalu Rencontres Internationles D'Jazz, Nevers, Francie, 10. 11. 2011 (Záznam EBU)

Avantgardní americkou partičku Sex Mob není třeba českým posluchačům příliš představovat. V Praze ostatně vystoupili již třikrát: roku 2001 v Paláci Akropolis, v roce 2010 s DJ Olive v klubu Jazz Dock a loni v listopadu tamtéž, už bez dídžeje, avšak se svěžím programem nazvaným příznačně „Sex Mob plays Ellington, Nino Rota and Bond“. Právě záznam z listopadového evropského turné odvysíláme na Euro Jazzu v sobotu 5. května od 20:00: nikoliv však z Jazz Docku, ale z francouzského festivalu v Nevers.

Neortodoxní jazz v podání Sex Mob vzešel z kvasu newyorského downtownu poloviny 90. let a dnes bývají řazeni po bok takových jmen jako John Zorn nebo Medeski, Martin & Wood. Jak vznikl název kapely, popsal leader Steven Bernstein v rozhovoru pro časopis Harmonie:

02620490.jpeg

„ Byli jsme mladí a hráli jsme v klubu jménem The Knitting Factory, který vedli lidi stejného věku. Obrátili se na mě s nabídkou hrát v půlnočním bloku, od jedenácti do jedné. A já jsem si řekl, že postavím kapelu výlučně kolem slide trubky (snižcová trubka – pozn. red.), na kterou jsem začínal a chtěl hrát víc a víc, což tehdy vlastně nikdo moc nedělal. A oni na to: proč ne a jak se ta kapela bude jmenovat? Co takhle Steven Bernstein Slide Quartet? „To zní dost divně, co to přesně znamená Slide Quartet..?“ Tak jsem navrhnul Slide Mob, což už se jim zamlouvalo víc, a tak jsem je trumfnul názvem Sex Mob, což je viditelně nadchlo. Ptal jsem se, jestli to opravdu napíšou do novin a oni že jo, a tak jsme u toho zůstali.“

Podívejte se na ukázku:

Do své postmoderní směsi Sex Mob nabalují leccos, co mají rádi: free-jazz a vypjaté improvizační pasáže, swing, rock, funk a také vlivy z elektronické scény. Jejich hudba imponuje především při živých vystoupeních, která jsou plná nejen vynikajících instrumentálních výkonů, ale i patřičné nadsázky a lehké ironie.

Vůbec přitom nevadí, že výchozím materiálem pro jejich nespoutaná dobrodružství jsou vlastně klasiky: Duke Ellington (na sobotním záznamu Black and Tan Fantasy, Harlem, Come Sunday), filmové melodie Nina Roty nebo bondovská znělka Goldfinger Johna Barryho (viz též album Theatre & Dance a úspěšné Sex Mob does Bond).

Sex Mob je totiž mění k nepoznání a leckdy jednoduchou a prostou písničku přetvářejí v dlouhé improvizační cesty do neznáma. Nadhled, smysl pro humor a hlavně groove je však stále činí přístupnými i pro ty, kteří na podobně avantgardní koncerty příliš nechodí. Nenechte si ujít sobotní Jazz Club na Euro Jazzu!

Sex Mob – Nevers, 2011

Steven Bernstein – snižcová trubka (slide trumpet)Briggan Kraus – alt saxofonTony Scherr – kontrabasKenny Wollesen – bicí, perkuse

02620492.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka