Sex Mob přetaví hudbu z Felliniho filmů

6. březen 2015

Newyorská avantgardní čtveřice Sex Mob se 12. března vrátí do pražského Jazz Docku, aby rozložila na prvočinitele a v osobité podobě znovu sestavila a přivedla na svět kompozice Nino Roty, autora scénické hudby Felliniho filmů.

Kvarteto Sex Mob zná naše publikum doslova intimně, vždyť prvně tu vystupovalo už v květnu 2001. Ovšem každý návrat nabídl odlišný repertoár a nyní se nabízí obzvláště lákavý zážitek. Vždyť dojde i na Sladký život. Tedy na ústřední melodii filmu Federica Felliniho La Dolce Vita. Zatímco minule představili Sex Mob směsku úprav Duke Ellingtona, filmových melodií z Bondovek i skladeb Nino Roty (1911-1979), nyní by se měli věnovat čistě tvorbě posledně jmenovaného. Alespoň to tvrdí název turné Sex Mob plays Fellini: The Music of Nino Rota, i když u veselé čtveřice (naštěstí) nikdy nevíte, kam se její noty rozletí.

Proč se vlastně principál Sex Mob, hráč na snižcovou trubku Steven Bernstein, rozhodl přepracovat „felliniovský“ materiál Giovanniho „Nino“ Roty? (Dodejme, že uznávaný italský skladatel, pianista a dirigent napsal také hudbu k prvním dvěma dílům Coppolova Kmotra, přičemž za druhý dostal v kategorii „nejlepší score“ Oscara, ale komponoval i opery, balety či koncerty pro smyčce.)

„Když Hal Willner v roce 1980 udělal tribute album Fellinimu, mělo na mě ohromný vliv. Několik let jsem mluvil o tom, že bych chtěl natočit verzi v duchu Sexmob. Ty melodie jsou tak silné! Věřil jsem, že skvěle zapadnou do našeho stylu. Tak jsem alespoň občas přinesl nějaké Rotovy noty na koncerty a snažili jsme se je hrát. A když nás evropský promotér požádal, že by pro naše další turné a jeho propagaci potřeboval nějaké jednotné téma, bylo jasno. Nastala vhodná příležitost zapracovat na aranžmá a program Sexmob plays Fellini se narodil!“ vysvětlil Bernstein v rozhovoru pro server Nippertown.

 

Že Sex Mob laškují s hudbou Nino Roty vskutku vynalézavě a láskyplně dokazuje album Cinema, Circus & Spaghetti – Sex Mob Play Fellini (2013). Ale nesmíme zapomenout ani na fakt, že důležitou součástí muziky Sex Mob je i kultivovaný hudební humor a spousta nadsázky. „Na první poslech to zní, jakoby Rotovu hudbu hrála dixielandová kapela tvořená šašky na drogách, ale když se ponoříte hlouběji, zjistíte, že jde o perfektní hudební prezentaci citových bouráků, ve kterých jezdí Felliniho hrdinové,“ trefně popsal Bernsteinovy úpravy filmových melodií J Hunter z Nippertown.

Připomeňme, že v minulosti nebylo Sex Mob nejenom nic svaté - ale ani příliš nesvaté. Vždyť kapela dokázala udělat strhující, aranžérsky pestrý jazzový kus i z vlezlé melodie kapely ABBA. Mimořádně invenční hudba povstala i z přátelství např. s Johnem Medeskim, který opakovaně hostoval se Sex Mob v nahrávacím studiu i na pódiích.

02620490.jpeg

Mimochodem, pokud už budete mířit ve čtvrtek 12. března do Jazz Docku, vyrazte dříve. Sex Mob mají v rámci koncertního cyklu Jazz čtyř kontinentů začínat ve 22:00 hodin. Ale už od 19:00 hodin bude pódium patřit zajímavému polsko-slovenskému triu MaBaSo, tvořenému hráčem na elektrický vibrafon Bernardem Maselim, baskytaristou a kontrabasistou Michałem Barańskim a bubeníkem Danem Šoltysem.

Sex Mob

12. 3. 2015, Praha, Jazz Dock

Steven Bernstein – snižcová trubkaBriggan Krauss – altový saxofonTony Scherr – kontrabasKenny Wollesen – bicí nástroje

autor: Tomáš S. Polívka
Spustit audio