SF Jazz Collective – Live in New York, 2011

2. květen 2013

Sobota 4.5.2013 – ČRo Jazz 20:00 – 21:45: Jazz Club – Sestřih z koncertů v klubu Jazz Standard, 30.3. – 3.4. 2011, New York.

Když Joshua Redman roku 2004 zakládal proměnlivý all-stars ansámbl SF Jazz Collective jako jistý protipól Marsalisovu newyorskému JALC, možná ani netušil, jaký dopad bude tato kapela a také související koncertní řada mít. Dnes má za sebou osm sezón a množství skvělých nahrávek. Tu zatím poslední – sestřih z loňského jarního turné, věnovaného Stevie Wonderovi – odvysíláme právě tuto sobotu na Českém rozhlase Jazz.

SF Jazz Collective za ta léta svébytným způsobem (re) interpretoval tvorbu Ornetta Colemana (sezóna 2004), Johna Coltranea (2005), Herbie Hancocka (2006), Thelonia Monka (2007), Waynea Shortera (2008), McCoy Tynera (2009) a Horace Silvera (2010). Letos poprvé kolektiv vyšel z materiálu ikony pop-music.

S ohledem na ryze jazzovou orientaci okteta může výběr Stevieho Wondera působit překvapivě. Ovšem Wonder v mnohém od počátků vycházel z blues či gospelu – a podobně jako Lennon/McCartney, Joni Mitchell nebo James Taylor se pohyboval napříč žánry se zřetelným vlivem jazzu.

Podívejte se na klip z nahrávání (Wonderova Do I Do, aranžovaná Ericem Harlandem, sólo na amplifikovanou trubku hraje Avishai Cohen):



Na záznamu z klubu Jazz Standard, který ČRo Jazz v sobotu odvysílá, můžete slyšet špičku současného amerického jazzu (mezi sólisty excelují Miguel Zenón, Mark Turner, Robin Eubanks, nebo Stefon Harris). Společně zde interpretují skladby ze zlaté éry labelu Motown (Wonderovy desky Journey Through the Secret Life of Plants, Talking Book, Innervisions, Fulfillingness' First Finale a další) a doplňují o novou, Wonderem inspirovanou autorskou tvorbu. Sobotní program si nenechte ujít!

Podívejte se ještě na jedno video z nahrávání. Woderova Superstition v aranžmá Miguela Zenóna:

SF Jazz Collective – Live in New York, 2011 Miguel Zenón – alt saxofon Mark Turner – tenor saxofon Avishai Cohen – trubka Robin Eubanks – trombón Stefon Harris – vibrafon Edward Simon – piano Matt Penman – kontrabas Eric Harland – bicí

02457408.jpeg

Label: SF Jazz, 2011www.sfjazz.org

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.