Shai Maestro – The Road to Ithaca

14. říjen 2013

Pianista Shai Maestro se u nás nejvíce zviditelnil hlavně v doprovodné kapele Avishaie Cohena. Před dvěma lety dal však dohromady vlastní trio, s nímž přijede 27. 11. také do Brna. Maestrovu novinku The Road to Ithaca jsme zvolili Albem týdne.

Shai Maestro se narodil v roce 1987 v Izraeli. K jazzu poprvé přičichl v osmi letech při poslechu alba Gershwin Songbook v interpretaci Oscara Petersona. Později byl přijat na střední uměleckou školu Thelma-Yellin v izraelském městě Givatayim a svá studia absolvoval s vyznamenáním. Ještě jako student 2. ročníku získal Maestro plné stipendium na pětitýdenní letní program od Berklee College, a to hned dva roky po sobě. Během koncertního turné po Spojených státech složil další zkoušky a byl zařazen do čtyřletého programu na Berklee, rovněž s přiznáním plného stipendia.

V současné době sídlí Maestro v New Yorku a pravidelně vystupuje s nejlepšími jazzovými umělci v mnoha jazzových klubech a koncertních sálech, úspěch má ale i s klasickými recitály (v roce 2007 se sólo zúčastnil i pražského Mezinárodního festivalu jazzového piana).

Čeští posluchači si ho však ponejvíce spojí s basistou Avishaiem Cohenem, kterého doprovází od roku 2006 (tedy od svých 19 let!). Vystupoval s ním například v newyorském klubu Blue Note, londýnském Ronnie Scott's, v pařížské Olympii, v Salle Pleyel a divadle Bataclan, na jazzových festivalech ve Vídni a Marciacu atd. V Cohenově kapele nahradil pianistu Sama Barshe, a tak se objevil na basistových albech z poslední doby (Gently Disturbed, Sensitive Hours, Aurora a Seven Seas).

Podívejte se na video z nahrávání alba:



Maestrovo trio je podobně multikulturní jako bývají Cohenovy kapely. Basista Jorge Roeder pochází z peruánské Limy. Jeho zázemí vyrůstá do značné míry z klasické hudby (studoval původně violoncello). V posledních letech nicméně nahrává a aktivně působí v New Yorku, kde je členem řady hudebních těles, například Julian Lage Group, Avantrio, Victor Prieto Trio a dalších.

Bubeník Ziv Ravitz se narodil v Izraeli. V roce 2000 nicméně odjel na studia do Bostonu, kde také na Berklee absolvoval jazzovou skladbu. V několika posledních letech hraje Ravitz s kvartetem Lee Konitze, s nímž vyprodukoval dvě alba.

02983352.jpeg

Jak Shai Maestro vysvětlil v rozhovoru pro časopis Harmonie, role těchto hráčů se v jednotlivých skladbách liší: Někdy přinesu hotovou skladbu a spoluhráče ji jen naučím. Zivovi řeknu, jaký groove si představuji, Jorgemu předepíšu, co má hrát na basu. U některých skladeb je to ale jinak. Přijdu jen s fragmentem, například s nějakým rytmickým nebo harmonickým nápadem, a spoluhráči mi jej pomohou rozvinout. Jakmile vím, jak na ně nápad zapůsobil, vezmu si výsledek domů a skladbu přepíšu. Kolegové mi pak ještě pomůžou dokončit aranže nebo poradí, jak seřadit jednotlivé části skladby.“

Podívejte se na ukázku z koncertu:



Ještě výrazněji než na předchozím eponymním debutu tria je znát Maestrova záliba v delších sólových introdukcích. Osamocený zvuk piana v kouscích jak Gal, Untold nebo Cinema G je dobrým úvodem do pianistova harmonického uvažování i způsobů rozvíjení tématu. Maestro je vůbec mistrem balad, jak dokazují skladby typu Untold nebo The Other Road for Naomi Gangi: zejména v nich pianista vystupuje do popředí a rytmika slouží spíše k dobarvení a rozšíření zvukového spektra.

Razantnějších kousků na snímku není tolik, ale o to více vyniknou. Rytmicky komplikované Invisible Thread nebo Vertigo pracují s výrazně orientálními motivy a ostinátním rozvíjením témat. Výborně nazvučená rytmika se tu představuje v celé své kráse a leadera podněcuje k nekonečné gradaci a přehlídce hlavních technických fines.

Shai Maestro byl dlouhou dobu součástí kapel Avishaie Cohena, a tak není divu, když tu Cohenův vliv více či méně zaslechneme. Skvělý time a skupinová alchymie jsou hlavními devizami tohoto tria, lehce exotická melodika pak oním pověstným kořením – které nepůsobí samoúčelně, ale vždy k dobru věci.

Shai Maestro – The Road to Ithaca

Shai Maestro – pianoJorge Roeder – kontrabasZiv Ravitz – bicí

02508497.jpeg

Label: Laborie Jazz, 2013

www.shaimaestro.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.