Shai Maestro Trio – koncert z Prahy, 2011

19. prosinec 2011

1. díl: Sobota 24.12. – Euro Jazz 20:00 – 20:42: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Time, Praha, 3. 10. 2011 2. díl: Sobota 31.12. – Euro Jazz 20:00 – 20:58: Jazz Club – záznam z klubu Jazz Time, Praha, 3. 10. 2011

Klavírista Shai Maestro je samozřejmě známým spoluhráčem u nás tak populárního Avishaie Cohena. Nicméně když s ním není zrovna na turné, provozuje i vlastní trio, se kterým na podzim hrál také v Praze a v Brně. Záznam, který pořídil Český rozhlas v klubu Jazz Time, odvysíláme ve dvou částech tento a příští týden (na Štědrý den a na Silvestra).

Shai Maestro se narodil 5. února 1987 v Izraeli. K jazzu poprvé přičichl v osmi letech při poslechu alba Gershwin Songbook v interpretaci Oscara Petersona. Později byl přijat na střední uměleckou školu Thelma-Yellin v izraelském městě Givatayim a svá studia absolvoval s vyznamenáním. Ještě jako student 2. ročníku získal Maestro plné stipendium na pětitýdenní letní program od Berklee College, a to hned dva roky po sobě. Během koncertního turné po Spojených státech složil další zkoušky a byl zařazen do čtyřletého programu na Berklee, rovněž s přiznáním plného stipendia.

V současné době sídlí Maestro v New Yorku a pravidelně vystupuje s nejlepšími jazzovými umělci v mnoha jazzových klubech a koncertních sálech, úspěch má ale i s klasickými recitály (v roce 2007 se sólo zúčastnil i pražského Mezinárodního festivalu jazzového piana). Na pódiích či ve studiu se objevuje po boku uznávaných hudebníků jako byl Jimmy Green, Jorge Rossy, Ari Hoenig, Mark Guiliana, Anthony Hart či Diego Urcola.

02508536.jpeg

Čeští posluchači si ho však ponejvíce spojí s basistou Avishaiem Cohenem, kterého doprovází od roku 2006 (tedy od svých 19 let!). Vystupoval s ním například v newyorském klubu Blue Note, londýnském Ronnie Scott's, v pařížské Olympii, v Salle Pleyel a divadle Bataclan, na jazzových festivalech ve Vídni a Marciacu atd. V Cohenově kapele nahradil pianistu Sama Barshe, a tak se objevil na basistových albech z poslední doby (Gently Disturbed, Sensitive Hours, Aurora a Seven Seas). Dá se očekávat, že v dubnu s Cohenem zahraje také na Jazzfestu Brno.

Skladby z nového alba

Jak bylo řečeno, Euro Jazz přinese záznam koncertu Maestrova tria z pražského Jazz Timu. Šlo o poměrně speciální událost, protože ve stejné době (tedy na začátku října) Maestrovo trio nahrávalo ve Francii svou první desku a záhy poté se vydalo na evropské turné. Album s doposud neznámým názvem vyjde v únoru 2012 na labelu Laborie Jazz. Repertoár, který můžete živě slyšet tuto a příští sobotu (většinou autorské Maestrovy skladby), se tak objeví i na novém albu.

Zatím se můžete podívat na klip z nahrávání desky – zaznívají v něm i skladby, které trio hrálo v Praze:

Maestrovo trio je podobně multikulturní jako bývají Cohenovy kapely. Basista Jorge Roeder pochází z peruánské Limy. Jeho zázemí vyrůstá do značné míry z klasické hudby (studoval původně violoncello). V posledních letech nicméně nahrává a aktivně působí v New Yorku, kde je členem řady hudebních těles, například Julian Lage Group, Avantrio, Victor Prieto Trio a dalších.

Bubeník Ziv Ravitz se narodil v Izraeli. V roce 2000 nicméně odjel na studia do Bostonu, kde také na Berklee absolvoval jazzovou skladbu. V několika posledních letech hraje Ravitz s kvartetem Lee Konitze, s nímž vyprodukoval dvě alba – studiovou nahrávku a záznam živého koncertu z klubu Village Vanguard.

A jak to jde všechno dohromady? Takhle to vypadalo v říjnu na koncertě v pařížském klubu Duc des Lombards:

Koncert tria Shai Maestra, který odvysíláme 24.12 a 31.12. na Euro Jazzu, slibuje prvotřídní akustický jazz, který do značné míry připomíná kvality trií tak populárního Avishaie Cohena. Máte-li Cohena v oblibě, tento zážitek byste si rozhodně neměli nechat ujít!

Shai Maestro Trio – koncert z Prahy, 2011

Shai Maestro - piano Jorge Roeder - kontrabas Ziv Ravitz - bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.