Skladatelskou soutěž OSA vyhrál Jan Jirucha

18. červenec 2012

Trombonista a zakladatel netradičního bigbandu Bucinatores Orchestra vyhrál soutěž mladých jazzových autorů do 35 let. Vyhlášení skladatelské soutěže proběhlo v Praze v rámci festivalu Bohemia Jazz Fest.

Jirucha vyhrál cenu OSA se skladbou Preludium for Jazz Orchestra, kterou již dříve natočil také Český rozhlas 3.

„První verze skladby Preludium for Jazz Orchestra vznikla původně pro desetičlenný ansámbl. Později jsem ji přeinstrumentoval pro dvacetičlenný big band. Věnoval jsem ji Miloslavu Kabeláčovi, který je jedním z mých nejoblíbenějších skladatelů,“ říká k tomu Jirucha. Pozornost odborné veřejnosti již vzbudil v roce 2008, když varhanní skladby Miroslava Kabeláče přepracoval pro svůj ansámbl Bucinatores Orchestra.

Absolvent VOŠ Jaroslava Ježka studoval od roku 2008 na Hudební Akademii Karola Szymanowskiego v Katovicích (Polsko), kde též navštěvoval hodiny aranžování a kompozice u známého bandleadera Eda Partyky. S ním se naposledy setkal také při nahrávání alba Bigbandtronics: Prague Edition, které nedávno vyšlo u Radioservisu. Jako pozounista je Jirucha ml. známou součástí dechových sekcí mnoha kapel v oblasti jazzu i popu.

Součástí výhry OSA je šek na 30 000 Kč. Jirucha by částku rád použil na vydání vlastního alba, které bude obsahovat i vítěznou kompozici Preludium for Jazz Orchestra.

Linkův Bohemia Jazz Fest soutěž spolu s OSA pořádá třetím rokem (loni ji vyhrál Petr Beneš skladbou Waiting for Art) a rád by v tom pokračoval. Jak tvrdí, soutěží mladých skladatelů chtějí hlavně zviditelnit začínající autory v médiích. Členy poroty byli letos Emil Viklický, Milan Svoboda a také Rudy Linka. „Z mé strany to bylo spojení výborné kompozice a skvělého aranžmá,“ dodává k vítězné skladbě.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.