Skladatelskou soutěž OSA vyhrál Petr Beneš

30. červen 2011

Soutěž mladých jazzových autorů do 35 let vyhrál pianista a skladatel Petr Beneš. Českému rozhlasu to dnes řekl Rudy Linka, pořadatel Bohemia Jazz Festu, který soutěž vyhlásil.

Beneš soutěž vyhrál se skladbou Waiting for Art ze stejnojmenného alba uskupení La Parada (2010). Poslechněte si ukázku:

„Každá skladba může být různým způsobem intelektuální, ale pro mě osobně je nejdůležitější organické spojení melodie, rytmu a harmonie. V tomto ohledu mě skladba Petra Beneše nejvíce zaujala,“ vysvětluje Rudy Linka za porotu. „Víte, líbí se mi věci, u kterých není na první poslech znát, jak jsou složité, ale působí organicky a vlastně přirozeně. To je jako u Chagalla – taky byste si mohli myslet, že něco takového namalujete, než si uvědomíte, jak je to komplexní.“

02377628.jpeg

Linkův festival soutěž spolu s OSA pořádá druhým rokem (loni ji vyhrál Martin Brunner se skladbou Behind the Clouds) a rád by v tom pokračoval. „Loni se přihlásilo jen asi 11 lidí, letos už to bylo přes čtyřicet. Překvapilo mě, jak vysokou úroveň skladby měly: letos bylo špičkových minimálně pět účastníků,“ říká Linka. Jak tvrdí, soutěží mladých skladatelů chtějí hlavně zviditelnit začínající autory v médiích.

Porotu soutěže tvořili letos vedle Linky pianisté Milan Svoboda a Emil Viklický. Vítěznou kompozici Beneš zahraje na Staroměstském náměstí 12. července (zahájení BJF), kde také převezme ocenění a blíže nespecifikované překvapení OSA.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.