Souljazzový Will Bernard na velkém českém turné

24. únor 2013

Kytarista Will Bernard koncertoval v Česku již několikrát, ať už s vlastním triem nebo třeba s kapelou Stantona Moora. Na rozsáhlém českém turné se nyní představí v triu s bubeníkem Dano Šoltisem a varhaníkem Brianem Charettem.

Will Bernard byl mnoho let kytaristou a band lídrem v oblasti San Francisca. Jak sám říká, vždy ale obdivoval scénu kolem newyorského klubu Knitting Factory, a tak se na východní pobřeží odstěhoval nadobro. Hudbu, kterou hraje, popisuje jako soul jazz, je ale také charakterizována jako instrumentální jazz-funk s výraznými vlivy neworleánského hudebního prostředí. Vedle vlastního tria má spoustu dalších hudebních projektů, které dokazují, že jeho hudební rozptyl je mnohem širší (třeba i v oblasti reggae a hip-hopu).



Bernardovy nahrávky posledních let naznačují zmenšování obsazení ‒ od smyčců a hostujících dechařů na Party Hats z roku 2007, přes kvartet s Johnem Medeskim na předchozí Blue Plate Special až po poslední Outdoor Living, kdy se vrátil k osvědčenému formátu tria kytara-hammondky-bicí.

Outdoor Living v nejlepším smyslu navazuje na předchozí album s Johnem Medeskim (Blue Plate Special), je však znát jistá změna. Obdivovatel Granta Greena nebo Billa Frisella je na nové nahrávce možná trochu přímočařejší, volí pro své vyjádření méně zvukových experimentů a jde spíše melodičtější cestou.

V rámci aktuálního turné navštíví Will Bernard Trio devět českých měst.

Will Bernard Trio – turné ČR/SR 25. 2. Česká Lípa26. 2. Praha, Jazz Dock27. 2. České Budějovice, Highway 6128. 2. Trutnov1. 3. Černošice2. 3. Nové mesto nad Váhom3. 3. Praha, Reduta4. 3. Mladá Boleslav, Škoda Auto Muzeum5. 3. Brno, Stará Pekárna6. 3. Brezno, Bombura7. 3. Veselí nad Moravou, Cafe Pierre9. 3. Frýdek-Místek, Stolárna

02563455.jpeg
autor: Petr Vidomus
Spustit audio