Soutěž jazzových talentů Jazzfruit spuštěna

26. červen 2023

Festival Mladí ladí jazz spustil 14. ročník soutěže kapel Jazzfruit. I tentokrát klání proběhne v české a mezinárodní kategorii a do soutěže je možné se hlásit do 16. července.

„Oproti jiným soutěžím je Jazzfruit jedinečný především ve volnosti, kterou kapelám a projektům dáváme – není nutné do soutěže přijít ani s interpretací konkrétní skladby či konkrétních stylů, nestanovujeme ani požadavky na nástrojové složení nebo nutnost předvést výhradně vlastní tvorbu, byť ta je přínosem,“ říká za organizátory Jan Gregar.

KOMPLETNÍ PRAVIDLA ZDE

Soutěž Jazzfruit představuje mezinárodnímu publiku mladé české i zahraniční talenty hrající ten nejlepší tradiční jazz nebo naopak hudební projekty posouvající hranice tohoto žánru.

Finalisté mezinárodní kategorie si letos odnesou nejen finanční odměnu 1000 EUR, ale také voucher od Kytary.cz, kvalitní nahrávku živého vystoupení či koncert v ČR. Výherce české kategorie získá koncert v Paříži, voucher od Kytary.cz, kvalitně zpracovaný záznam živého vystoupení, koncert v ČR a v neposlední řadě možnost zahrát si po boku finalistů mezinárodní kategorie. Finále se uskuteční ve vyhlášeném pražském klubu Jazz Dock. Večer zakončí výherce minulého ročníku – Marcin Pater Trio.

Vítěz loňského ročníku, kapela Marcin Pater Trio:

Finalisté soutěže se v minulých letech objevili po boku zahraničních hvězd na Open Air koncertu Mladí ladí jazz na Karlově náměstí, nahráli svá debutová alba v legendárním studiu Svárov, vystoupili v klubu Jazz Dock, zahráli pařížskému publiku, nebo jim byly natočeny profesionální videomateriály, které jsou základem pro úspěšný booking.

Za dobu existence soutěže se na prvních místech předchozích ročníků umístili třeba Igor Ochepovsky (CZ), Nicola Guida (IT), Ľubomír Gašpar Cimbal Project (SK), Silva Šírová Sextet (CZ), D.A.S. Trio (HU), Jay Delver (CZ), Uthando (CZ), nebo naposledy Marcin Pater Trio (PL).

  • Princip
  • Soutěž je rozdělena do dvou kategorií – česká (junior locals) do 26 let a mezinárodní (international) od 27 do 35 let.
  • Do mezinárodní kategorie se mohou přihlašovat projekty z České republiky, Polska, Slovenska, Rakouska, Německa a nově i z Maďarska.
  • Přihlašování do soutěže je možné do 16. července 2023 vyplněním přihlašovacího formuláře.
  • Mohou se hlásit projekty jak klasicky jazzové, tak i ty, které jsou na hranici jazzu, které se jím pouze inspirují.
  • Mohou se přihlásit i kapely, které se v minulosti zúčastnily, ale nevyhrály.
autor: Petr Vidomus
Spustit audio