Splněný sen Jiřího Slavíka

16. březen 2023

Jiří Slavík vydává koncem března triové album s britskými hudebníky a míří s nimi na kratší české turné. Poslouchejte záznam rozhovoru, který jsme pořídili pro pořad Jazzové novinky. 

V triu Noble-Slavík-Clarvis se setkávají český basista Jiří Slavík a dva o generaci starší muzikanti z Velké Británie, kterými jsou přední anglický jazzový pianista Liam Noble a dvorní perkusista studia Abbey Road Paul Clarvis. „Natáčení s nimi byl splněný sen, protože jsem je velmi dlouho poslouchal,“ vysvětluje Slavík.

Společné nahrávky tohoto uznávaného tandemu měly na Slavíka zásadní vliv už od dob, kdy je jako student londýnské Royal Academy of Music poznal. Noble a Clarvis spolu hraji v různých formacích a velmi rádi se potkávají také v duu, aby s lehkostí, nadhledem a grácií společně proplouvali popovým, klasickým a jazzovým repertoárem.

Název desky Nostalgia napovídá, že se jedná o návrat do minulosti. Kromě autorské hudby zní z nahrávky třeba aranžmá skladeb George Gershwina a Charlese Minguse nebo nečekané cover verze světoznámých písní It’s a Long Way To Tipperary či Škoda lásky. Trio však jazzové standardy a věčné hity posouvá do dnešního kontextu.

„Tato deska je asi tím nejjazzovějším počinem, jaký jsem kdy udělal. Pánové Noble a Clarvis jsou opravdovými mistry svého oboru s dovednostmi, které můžeme vídat čím dál vzácněji. Nastupující generace už totiž takhle nehraje. Výsledkem však není hudba jako ze staré konzervy, právě naopak. Jako byste vařili z kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové, ale zároveň jste neodolali pokušení ozvláštnit recept moderní kuchařskou technikou,“ avizuje Slavík.

Na albu jsou však také čtyři Slavíkovy autorské skladby, které vznikly přímo pro spolupráci s britskými kolegy. „K psaní jsem přistupoval jinak než obvykle. Většinou mám totiž dost jasnou představu, jak by hráči měli hudbu interpretovat, ale tady jsem chtěl spíš přinést témata ke konverzaci, které by byly na papíře velmi jednoduché. Výsledek předčil má očekávání,“ popisuje Slavík.

Turné tria Noble-Slavík-Clarvis bude zakončeno 26. března na Jazzfestu Brno.

Turné tria Noble-Slavík-Clarvis

 

23. 3. U bílýho černocha, Česká Lípa

24. 3. Jazz Dock, Praha

25. 3. Jazzinec, Trutnov

26. 3. JazzFestBrno, Cabaret des Péchés, Brno

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.