Spoluhráč Norah Jones nahrává s českými muzikanty

25. květen 2011

Americký kytarista a producent Steve Walsh nahrál tento týden ve studiu Sono první sólovou desku s předními českými jazzovými muzikanty. Album vyjde na podzim u labelu Animal Music.

V předpremiéře představil Walsh nový repertoár v úterý 24. 5. v pražském klubu Jazz Dock, kde ho doprovodili jeho studioví spoluhráči Jan Kořínek (hammond), Daniel Šoltis (bicí) a Tomáš Liška (kontrabas).

Naše hudba vychází z jazzu, ale mícháme ji s country, blues a soul-jazzem šedesátých let. V některých písničkách posluchači uslyší southern funk, který odkazuje na memphiskou legendu Booker T and the MG's,“ popisuje Steve Walsh.

Američan Walsh udržuje kontakty s českou hudební scénou od roku 2004, kdy viděl v newyorském klubu Bitter End českou kapelu November 2nd, se kterou v posledních letech studiově i koncertně spolupracuje a je podepsaný pod jejich aktuální novinkou Night Walk with Me.

Právě díky November 2nd se Walsh setkal s mladými jazzmany, kterými se obklopil. „Klávesista Jan Kořínek a bubeník Dano Šoltis hrají s November 2nd a Tomáše Lišku jsem potkal během českého turné s Viktorem Krausem. Jsou to všichni velmi talentovaní muzikanti, kteří zvládají hrát několik hudebních stylů. Odehrál jsem s nimi vloni jeden výjimečný koncert, kde si nás všiml vydavatel Petr Ostrouchov z labelu Animal Music a nabídl nám smlouvu,,“ popisuje hudebník.

Kapela koncertovala v Jazz Docku i loni na podzim. Podívejte se na ukázku:

Steve Walsh strávil deset let hraním na kytaru, produkováním alb a skládáním písniček v New Yorku. V současné době však žije v Nashvillu, kde se rychle stal součástí zdejšího hudebního průmyslu. Na svém kontě má produkci alb country hvězd (např. Greta Gaines...), rockových písničkářek (Jaclyn James...) nebo akustickou desku skupiny Erasure, která je dokonce pojmenována podle Steveova studia - Union Street Recording.

Kromě toho Steve jako kytarista doprovází například Grammy ověnčeného Viktora Krausse či kapelu The Weepies. Velký čas Steve věnuje rovněž vlastnímu all‑stars seskupeni The Brooklyn Boogaloo Blowout, kde hraje po boku Norah Jones či Richarda Juliana.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.