Stefano Bollani/NDR Bigband – Live in Hamburg, 2010

16. leden 2013

Sobota 19.1. – Euro Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – záznam z Rolf Lieberman Studio, 10.-11. června 2010, Hamburg, Německo.

Italský pianista Stefano Bollani je známý pro svá dua (s Enricem Ravou, Martialem Solalem nebo Chickem Coreou), sólové nebo triové nahrávky pro ECM. Spektrum jeho aktivit je však mnohem větší a některé z nich se (bohužel) výrazněji neprojeví za hranicemi jeho rodné země. V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu odvysíláme koncert Stefana Bollaniho s NDR Bigbandem, pro nějž složil několik vlastních kompozic.

Bollaniho mentorem je bezpochyby Enrico Rava, který pianistu již v roce 1996 angažoval do své kapely a přiměl důsledněji dělat jazz. Vedle Ravových nahrávek pro ECM se však brzy angažoval coby sólový hráč a také výrazný autor – spolupracoval například s Richardem Gallianem, Patem Methenym, Michelem Portalem, Lee Konitzem, nebo Philem Woodsem. V roce 2007 jej magazín Downbeat zařadil mezi osm nejvýraznějších jazzových talentů.

V červnu roku 2010 se Bollani na dva týdny zavřel do studií Severoněmeckého rozhlasu a spolu s NDR Bigbandem a známým aranžérem Geirem Lysnem secvičovali repertoár pro dva veřejné koncerty, které posléze německý rozhlas odvysílal a nedávno vyšly i v sestřihu na CD.

Poslechněte si ukázku, Bollanova skladba Storta Va:

Norský skladatel a aranžér Geir Lysne (1965) je již etablovanou postavou bigbandového světa ‒ s rozhlasovými bigbandy spolupracoval po celé Evropě (HR Bigband, Klüvers Bigband, Umo Jazz Orchestra atd.). Konkrétně s NDR Bigbandem pracuje od roku 2002.

Bollani ve spojení s bigbandem vystupuje nesporně v pozici výrazného sólisty. Lysne však hlavně dokázal dobře vyvážit kompoziční a improvizační složku a vytvořit mezi nimi jiskřivé napětí. V následující skladbě mají vedle Bollaniho sóla Lutz Büchner (klarinet) a také přizvaná bubenická hvězda Jeff Ballard:

Jazz Club na Euro Jazzu představí Stefana Bollaniho v méně známé roli skladatele velkoorchestrálních kompozic a (už známé) pozici velmi schopného a výrazného sólisty. Sobotní program byste si rozhodně neměli nechat ujít.

Stefano Bollani/NDR Bigband – Live in Hamburg, 2010

Stefano Bollani – piano, kompozice NDR Bigband Geir Lysne – dirigent, aranžmá Host: Jeff Ballard – bicí

02475485.jpeg

www.stefanobollani.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.