Stephane Belmondo: koncert z Belgie na ČRo Jazz

18. duben 2013

Trumpetista Stephane Belmondo patří k nejvýraznějším jazzovým postavám nejen ve francouzském, ale i evropském měřítku. Koncert jeho kvarteta odvysíláme v sobotu 20. dubna (20:00) na stanici Český rozhlas Jazz.

Sobota 20. 4. – ČRo Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – záznam koncertu z festivalu Dinant Jazz Nights (záznam EBU z 20. 7. 2012) Pro posluchače obeznámené s francouzskou hudební scénou je jméno Stephana Belmonda neoddělitelné od společných hudebních projektů s jeho bratrem Lionelem Belmondem (vynikající Belmondo Quintet, který byl doménou 90. let, nadžánrový projekt Hymne au Soleil, v němž jazzově reinterpretují díla klasických francouzských skladatelů, společná participace na výjimečném disku Yusefa Lateefa Influence atd.).

Ačkoli šíře jeho sidemanských aktivit je nezměrná (Dee Dee Bridgewater, Milton Nascimento, Avishai Cohen atd.), velký ohlas si získaly také jeho sólové projekty: v posledních letech zejména kvartet s jazzovými legendami Kirkem Lightseyem (piano) a Billy Hartem (bicí). S nimi (a také mladším basistou Sylvainem Romanem) natočil před dvěma lety oceňované album The same as it never was before. Právě z repertoáru tohoto alba čerpal i koncert v belgickém městě Dinant, který odvysíláme ze záznamu tuto sobotu.

Podívejte se na ukázku:



Stephane Belmondo – živě z Belgie, 2012

Stéphane Belmondo – trubka, křídlovka Kirk Lightsey – piano Sylvain Romano – kontrabas Billy Hart – bicí

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.