Stéphane Belmondo – The Same as it never was before

18. duben 2011

Vlastně je s podivem, že vychází teprve druhá sólová deska Stéphana Belmonda. Francouzský trumpetista a křídlovkář totiž patří k nejvýraznějším postavám jazzu nejen ve Francii, ale minimálně i v evropském měřítku. Jeho novou nahrávku jsme zvolili Albem týdne.

Pro posluchače obeznámené s francouzskou hudební scénou je jeho jméno neoddělitelné od společných hudebních projektů s jeho bratrem Lionelem Belmondem (vynikající Belmondo Quintet, který byl doménou 90. let, nadžánrový projekt Hymne au Soleil, v němž jazzově reinterpretují díla klasických francouzských skladatelů, společná participace na výjimečném disku Yusefa Lateefa Influence atd.).

Nicméně ve francouzských klubech i na deskách jeho nezaměnitelný výraz nalezneme také ve spojení s osobnostmi typu Dee Dee Bridgewater, Daniel Mille, Michel Legrand, DJ Frederic Galliano, Milton Nascimento, Aldo Romano či třeba Avishai Cohen (deska Aurora z roku 2009).

Jeho první, skutečně sólové album Wonderland z roku 2004 bylo věnováno jazzovým reinterpretacím skladeb Stevieho Wondera. Tyto kompozice (Creepin, Another Star, Visions atd.) mají samy o sobě velmi výrazná a melodická témata, z nichž Belmondo dokázal vyabstrahovat to nejlepší a ukázat je ve zcela novém světle.  Podívejte se na koncert z té doby (2005), Stéphane Belmondo hraje Wonderovu skladbu Girl Blue:

Nyní je však rok 2011 a pro nejnovější desku sestavil nové kvarteto s americkými legendami Kirkem Lightseyem (piano) a Billy Hartem (bicí). Z původních sestav zůstává osvědčený basista Sylvain Romano. Spojnic s detroitskou hardbopovou ikonou Kirkem Lightseyem je více, než by se na první pohled mohlo zdát:

Belmondo i Lightsey spolupracovali s Yusefem Lateefem, Lightsey byl kdysi výrazným spoluhráčem Cheta Bakera, trumpetisty, který zároveň Belmonda v pařížském klubu New Morning v 80. letech objevil a stali se z nich na dlouhou dobu přátelé. Skladba Everything Happens to Me, která byla nahrána v duu, je delikátní poctou Bakerovi:

Mimoto v Belmondově hře jsou ohlasy hry Freddie Hubbarda a Woody Shawa, s nimiž Lightsey rovněž hrával. Lightseyho kompozice Habiba je pak ohlédnutím za spoluprací s trumpetistou Blue Mitchellem, s nímž ji Lightsey původně nahrál.

Billyho Harta asi netřeba představovat. Úvodní skladbu So we are Belmondo záměrně pojal jako konverzaci bicích a křídlovky, právě v této konstelaci totiž Hartova neuvěřitelně „barevná“ hra nejvíce vynikne.

S mladým basistou Sylvainem Romanem (1980) natáčel Belmondo v roce 2009 album Infinity Life. Na novém albu dokazuje, že patří k nejslibnějším instrumentalistům své generace, jak se ostatně můžete přesvědčit ve volné triové improvizaci s Hartem:

Belmondova nová nahrávka je výrazným bodem jeho dosavadní diskografie. Trumpetista se zde výrazněji profiluje coby osobitý skladatel. Má sice jasné vědomí historických souvislostí, ale na The Same as it never was before se zároveň mnohem méně nechává tradicí svazovat, než tomu bylo v jeho předchozím Belmondo Quintetu (s bratrem). Je to skutečně tak, jak napovídá paradoxně znějící název nahrávky: stejné jako nikdy předtím.

Podívejte se na dokument z nahrávání:

Stéphane Belmondo – The Same as it never was before

Stéphane Belmondo – trubka, křídlovka Kirk Lightsey – piano, flétna Sylvain Romano – kontrabas Billy Hart – bicí Host: Laurent Fickelson – piano, Fender Rhodes

02309188.jpeg

Label: Verve/Universal Music France www.myspace.com/stephanebelmondo

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka