Stipendia pro studenty jazzu

29. srpen 2013

„Chcete studovat na prestižních školách s jazzovým zaměřením v zahraničí a je vám méně než 30 let?“ Takto po roce opět láká mladé jazzové hudebníky festival Struny podzimu k účasti na svém stipendijním programu.

Festival uděluje stipendia ve výši 100 000 Kč čtvrtým rokem. Nejsou rozhodně pro začátečníky – od uchazečů předpokládají, že už jsou přijati na některou zahraniční jazzovou školu a mají jisté tvůrčí ambice. Zároveň nejsou určeny plně etablovaným profesionálům, ale spíše muzikantům na začátku kariéry (o stipendium se může hlásit jen student mladší 30 let).

Tomuto profilu ostatně odpovídají i dosavadní tři stipendisté. Saxofonista Luboš Soukup známý z kapel Points nebo Inner Spaces použil získané prostředky na studia jazzu v Kodani (Rhythmic Music Conservatory). Bubeník Martin Novák (Infinite Quintet, Roman Pokorný) za stipendium studoval na berlínském Jazz Institutu a loňský vítěz, kytarista Ian Mikyska (Rhythm Desperados), za ně studuje na londýnské Guildhall School of Music and Drama.

A jak se může zájemce o jazzové stipendium přihlásit do programu letos? Pokud splňuje níže uvedené podmínky, stačí, když pošle do konce října svůj životopis, potvrzení o přijetí na zahraniční školu a motivační dopis na emailovou adresu festivalu. V případě nejasností může kontaktovat i odbornou porotu.

Tu letos tvoří tři významní čeští jazzmani a také pedagogové: kytarista Patrik Hlavenka, který spoluzakládal jazzové oddělení JAMU, předseda České jazzové společnosti Martin Šulc a také basista Jaromír Honzák, který vede nově založenou jazzovou katedru HAMU.

Stipendium Strun podzimu

Motivační dopis a životopis je třeba poslat do 31. 10 na office@strunypodzimu.cz, případně přímo kontaktovat odbornou porotu. Výsledky budou oznámeny do 15. 12.

02698963.jpeg

Podmínky zařazení do programuUkončené středoškolské vzděláníPotvrzení o přijetí k zahraničnímu studiu s jazzovým zaměřenímVěk do 30 letVýhodou autorské a tvůrčí ambice

Podmínky čerpání finančních prostředkůRozložení výplaty finančních prostředků dle dohody s účastníkemÚčastník následně doloží potvrzení o studiu, minimální délka studia 1 rok (2 semestry)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio