Stuart McCallum - Distilled

26. prosinec 2011

Co dělá manchesterský kytarista Stuart McCallum, pokud zrovna nehraje se svými mateřskými Cinematic Orchestra? Jednoduše nahrává vlastní desky. Tu poslední s názvem Distilled jsme vybrali za Album týdne.

Pro svou spolupráci s nu-jazzovými Cinematic Orchestra se McCallum proslavil asi nejvíce. Jeho vcelku ambientní přístup ke kytaře je součástí známé kapely od roku 2004, tj. přispěl na alba jako Ma Fleur a Live At The Royal Albert Hall. Jeho vlastní hudba čerpá z celého spektra vlivů, které nemusí být jen jazzové: od Wese Montgomeryho po Björk, od Jamese Blakea k Billu Frisellovi. Ale i moderní malířství a soudobá elektronická scéna. Vedle Cinematic Orchestra kytarista hrával s jazzmany formátu Kenny Wheelera, Mikea Gibbse, Tima Garlanda nebo Laurenta De Wilde.

Podívejte se na klip k novému albu Distilled:

Stuart McCallum - Distilled from Louis L on Vimeo.

Od kytaristy Cinematic Orchestra nečekejme hard-bop, klasické střídání chorusů či výrazný protipól sólisty a rytmiky. McCallum se zjevně nerad těsní v žánrových škatulkách, a platí to i o té jazzové. Distilled je jeho třetí sólové album a podobně jako na těch předchozích na něm klade důraz na objevování zvukových možností a výstavbu chilloutových ploch. Akcent tkví v celkové ambientní atmosféře spíše než v lineární výstavbě syrových jazzových improvizací.

Poslechněte si ukázku, McCallumovu skladbu Dr. Doctor:

01 Dr Doctor by StuartMcCallum Z výše uvedených důvodů se nevyplácí Distilled posuzovat měřítky současného jazzového mainstreamu. McCallumovy skladby stojí na poměrně jednoduchých (a dobře zapamatovatelných) melodiích. Kytarista jakoby vyabstrahoval to nejdůležitější ze svých koncertních improvizací a z těchto střípků sestavil novou zvukovou mozaiku. Improvizační složka je tak potlačena, album je do značné míry prokomponované. Kousek s výmluvným názvem Inflight prý vznikl v letadle, na dlouhé cestě do Austrálie, což poměrně dobře vystihuje jeho náladu:

Inflight by StuartMcCallum

Pokud bychom tedy měli McCalluma s něčím srovnat, vyskytl by se spíše ve společnosti těch, kteří se pohybují na jazzovém okraji: vedle spřízněných Cinematic Orchestra určitě u nás tak populární Portico Quartet, ze starších s trochou představivosti Brian Eno nebo In a Silent Way Milese Davise.

McCallum při své hře používá poměrně inovativním způsobem celé spektrum delayů a filtrů, typický ambientní opar však může být pro náročnějšího jazzového posluchače po několika skladbách unavující. Z letargie nás vytrhne titulní Distilled, v níž rytmika znatelně přitvrdí, zvuk nabere na intenzitě a rázem je tu napětí, které striktně jazzový posluchač mohl dosud postrádat. McCallum jakoby chtěl v závěru alba remixovat sám sebe:

Máte-li v oblibě britské Portico Quartet nebo Cinematic Orchestra, bude pro vás nová McCallumova deska příjemným osvěžením hudebního jídelníčku. Máte-li uvedené za příliš vzdálené vašemu vidění jazzu, budete zkrátka muset zkusit něco jiného.

Stuart McCallum - Distilled

Stuart McCallum – kytary, elektronika Iain Dixon – klarinety, saxofon Rachel Gladwin – harfa Ira Coleman – kontrabas Robin Mullarkey – kontrabas Dave Walsh – bicí Chris Manis – perkuse + hosté

02514036.png

Label: Naim Label, 2011

http://stuartmccallum.com/

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.