Swingař Jan Smigmator vydává svůj debut

5. prosinec 2012

Zpěvák Jan Smigmator je považován za vycházející hvězdu českého swingu. Vlastní album mu však dosud chybělo.

Nyní vydal debutové CD s příznačným názvem Swing Is Back, které představuje průřez jeho koncertním repertoárem (třináct světových evergreenů a jeden vlastní originál).

„Když mi bylo deset, poslouchal jsem hodně dixieland Steamboat Stompers a taky zpěváka Laďu Kerndla. Nevyhnul se mi ani Sinatra a jemu podobní a už zhruba v těch deseti letech jsem věděl, že muzika, která swinguje, mě bude provázet celým životem!,“ řekl o svých začátcích Jan Smigmator v jednom z rozhovorů. Dnes je mu šestadvacet a na koncertech odkazuje na swingové hvězdy, jakými byli Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin, Bobby Darin, Mel Tormé nebo Tony Bennett.

Při výběru repertoáru pro album Swing is Back se Jan Smigmator spolehnul na léty prověřenou klasiku z hudební dílny bratrů Gershwinových, Cole Portera, Michela Legranda a repertoár takových legend, jakými byli Frank Sinatra, Bobby Darin, nebo Tony Bennett, kterému je album věnováno. Doprovod zajišťuje jednak zpěvákovo stabilní trio (V.Strnad, J.Greifoner a B.Križek), tak Bigband Felixe Slováčka. Hostem na snímku je například zpěvačka Dasha.

02769787.jpeg

Smigmator v roce 2008 absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv ve třídě jazzové zpěvačky Evy Svobodové a muzikálového zpěváka Josefa Štágra. Již na škole se ale stal sólistou legendárního Orchestru Václava Hybše, s nímž absolvoval desítky koncertů.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.