Tajemství chuti Dubského perníku se ukrývá v rodinném receptu na perníkové koření
Příběh perníkářky Jitky Horčičkové z Dubí začíná u jejího dědečka. Ten totiž slíbil vnoučkovi perníkovou chaloupku. A protože ji nesehnal, nakonec mu ji upekl sám. Tak se zrodila rodinná perníkářská firma, s dnes už 40letou tradicí.
„Základem dobrého perníku je koření, to je to, co dělá dobrý perník,“ prozrazuje Jitka Horčičková a pokračuje: „My si mícháme vlastní koření podle tajného rodinného receptu. U perníku je ale také hodně důležité, aby nebyl překořeněný.“
Obecně platí, že aby byl perník perníkem, nesmí v koření chybět badyán, anýz, skořice, dokonce pepř. Z dalších surovin pak do něj patří med, cukr, mouka, tuk a vajíčka.
Ve firmě Dubský perník vyrábějí perníky mnoha tvarů – zvířátka, hračky, postavičky, samozřejmě srdíčka.
Mezi jejich největší dílo patří perníková maketa kostela Neposkvrněného početí Panny Marie v Dubí o váze 11 kilogramů. Odjela na výstavu do Německa, pak se vrátila zpět a několik let byla vystavena v Dubí.
Jitka Horčičková nabízí i strouhaný perník, vhodný k zahuštění povidel nebo do rajské omáčky. Také perníkové pohárky v balení s miniaturní lahvičkou alkoholu. Ten se do pohárku nalije, trošku do těsta nasákne, takže po vypití sníte perníkový pohárek se speciální příchutí.
Související
-
Makový perník
Uvedené množství stačí na dvě formy. Pokud je nemáte, upečte to ve větším pekáči nebo na plechu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.