Terje Rypdal přijede v létě do Prahy

12. květen 2011

V červenci v Praze vystoupí kytarista Terje Rydal. Českému rozhlasu to potvrdil Rudy Linka, který tradičně organizuje letní Bohemia Jazz Fest.

Rypdal spolu s dánským trumpetistou Palle Mikkelborgem hráli naposledy loni v říjnu v Praze a Ústí nad Labem, ovšem pouze v duu. Nyní však podle Linky bude možné oba vidět v unikátním spojení s Bergen Big Bandem. Na Staroměstském náměstí se představí 13. července.

02335478.jpeg

Lze tak čekat podobnou dávku razantního jazzrocku, jakou Rypdal s Bergen Big Bandem předvedl na svém posledním albu Crime Scene (ECM, 2010). Nahrávka byla výsledkem zadání bergenského Natjazz Festivalu a Rypdalův stávající kvartet na ní byl doplněn o sedmnáctičlenné těleso vedené flétnistou a dirigentem Olavem Dalem. Co Rypdala prý na první pohled šokovalo, byl nezvyklý počet saxofonistů, kteří jsou zároveň schopni hrát na basklarinet. „Tři basklarinety! To skladatele přímo vybízí k využití neobvyklých zvukových barev a textur,“ řekl Rypdal, který skladby pro bigband složil.

Oproti předchozímu albu Vossabrygg, které vzdávalo hold Davisovu jazzrockovému opusu Bitches Brew hledá Crime Scene inspiraci i jinde: prý u někdejší spolupráce Johna Coltranea a Pharoah Sanderse. Podívejte se, jak to vypadá v praxi (loňský koncert v rakouském Saalfeldenu):

Rypdalův dlouholetý partner, dánský trumpetista Palle Mikkelborg si získal světové renomé především svou suitou Aura, kterou zkomponoval pro Milese Davise v 80. letech.

Není bez zajímavosti, že součástí Rypdalovy základní kapely jsou známé postavy norské jazzové a avantgardní scény (bubeník Paolo Vinaccia či klávesista Ståle Storløkken, který je známý z avantgardní formace Supersilent).

Kompletní program Bohemia Jazz Festu dosud nebyl představen, podle dřívějších zpráv v něm ale figurují John Scofield (21.7. s Mulgrew Millerem, Brno) nebo McCoy Tyner (12. 7., Praha).

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.