Timbo Mehrstein Gypsy Jazz Ensemble – Mare Tchavenge

18. únor 2013

Po řadě let účinkování v jiných kapelách přichází mladý houslista Etienne „Timbo“ Mehrstein s první sólovou nahrávkou. Připravte se na solidní gypsy jazz v ryze francouzské tradici.

Region měst Forbach, Sarreguemines, Saarbrucken a také Štrasburku patří ke známým hudebním destinacím; v souvislosti s touto nahrávkou je třeba dodat, že je to oblast s největší koncentrací gypsy-jazzové (jazz manouche) komunity ve Francii. Legendární jsou bratranci a kytaristé rodu Schmittů (Dorado a Tchavolo), nebo jejich následovníci (Doradovi synové Samson, Bronson a Amati).

Z Forbachu pochází i houslista Etienne Mehrstein, přezdívaný Timbo (ročník 1977). Svůj první koncert odehrál ve čtrnácti letech ve známém Le Café Des Anges (což byla jakási Mekka jazzu ve Štrasburku 90. let). Ve svém hudebním zrání měl na co navazovat – vždyť jeho vzory jsou dodnes již zmiňovaný Dorado Schmitt (který vedle kytary hraje i na housle), Didier Lockwood a samozřejmě Stéphane Grappelli.

Mehrstein se po prvních úspěších na lokálních festivalech vypracoval v uznávaného hráče oblasti na pomezí východní Francie, Německa a Belgie. Brilantní technikou i mimořádnými schopnostmi frázování se stal pověstný a vyniká hlavně ve formacích romského kytaristy Samsona Schmitta, s nímž hraje přes deset let (viz alba Djieske a Alicia).

Novinka Mare Tchavenge (v romštině: „pro naše děti“) značí novou etapu houslistovy kariéry. Staví na kapele, kterou založil v roce 2010 spolu s kytaristou Geiselem Reinhardtem, basistou Jean-Gérard Löscherem a rytmickým kytarovým tandemem Wintersteinů (Benji a Popots, což je otec se synem). Na desce je však sestava rozšířena o pěknou řádku hostů, včetně akordeonisty.

Album těží z nejlepší tradice django-reinhardtovské klasiky, staví však ponejvíce na autorských skladbách členů romského ansámblu, s lehkou převahou leadera-houslisty. Gypsy swing jakéhokoli ražení musí mít zřetelný emoční náboj a Mehrstein Ensemble v tomto ohledu není výjimkou. Vyvážená kolekce rychlejších kraťasů (Kenya, Timbo Swing, For Swann) a tklivých balad (např. Mare Tchavenge, Miri Smillya) ve zvukově pestrých aranžmá hýří pozitivní energií, ale v pravý moment dokáže také zvolnit či probudit dávno zapomenuté myšlenky a emoce.

Mehrsteinova kapela vyniká skvělou rytmickou sekcí (dva kytaristé, kontrabas) a má smysl pro swing. Příslovečnou esencí francouzského zvuku jsou kousky jako For Shelby nebo Miri Smillya, v nichž se ke kapele s neuvěřitelným citem přidává akordeonista Mario Fantauzzi.

Gypsy swing má poměrně jasná a brzy postřehnutelná pravidla. Jako takový, a platí to i o Mehrsteinově nahrávce, může po delším poslechnu nudit a zdát se příliš snadno předvídatelný. To ale nic nemění na tom, že tento žánr má své oddané posluchače i výrazné osobnosti, které tuto hudbu dokážou vyzdvihnout nad obvyklý standard. Nejinak je tomu u tohoto alba.

Timbo Mehrstein Gypsy Jazz Ensemble – Mare Tchavenge

02830907.jpeg

Timbo Mehrstein – housle, kompoziceGeisela Reinhardt – sólo kytaraMario Fantauzzi – akordeonPopots Winterstein – rytmická kytaraBenji Winterstein – rytmická kytaraJean-Gérard Loescher – kontrabas

Hosté: Nathanaël Briegel – sólo kytaraSébastien Felix – sólo kytara

Label: EMD, 2013

www.labelemd.free.fr

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka