Tingvall Trio – Vägen

17. říjen 2011

Vskutku mezinárodní Tingvall Trio vystoupí 8. 11. poprvé v Česku. Jejich nejnovější desku Vägen jsme vybrali za Album týdne.

Původem švédský pianista Martin Tingvall nebude v Praze poprvé: v roce 2009 zde vystupoval sólo na Mezinárodním festivalu jazzového piana. V roce 1974 narozený hráč se ke svému hlavnímu nástroji dostal relativně později, v deseti letech. Intenzivně jej formovala léta na univerzitě Skurup, kde studoval v letech 1992 až 1994 klavír před tím, než dokončil své vzdělání na vysokých školách v Groningenu v Holandsku a Mälmö ve Švédsku. K učitelům, kteří formovali jeho styl, patřil i Bobo Stenson, známé eso labelu ECM. Tato fáze se rovněž vyznačovala silným vlivem jiných hudebních žánrů, na seznamu svých favoritů měl Martin Tingvall AC/DC i Mc Coy Tynera.

Brémský rodák Jürgen Spiegel je v Německu považován za všestranného rockového bubeníka, směle se však pohybuje také v jazzu. Poslední z trojice hráčů, basista Omar Rodríguez Calvo, pochází z Kuby. Během své kariéry spolupracoval například s Juliem Barretem, Ramonem Vallem nebo Royem Hargrovem. Právě díky němu hudba tria, pohybující se mezi skandinávskými jazzovými či lidovými melodiemi a dosti živelnými rytmy, získává patřičnou jižanskou lehkost.

02457394_0.jpeg

Trio pod svým jménem založil Tingvall v roce 2003 v Hamburku. Lokální význam tamní klubové čtvrti St. Pauli však kapela záhy přesáhla. Po nešťastném úmrtí Esbjӧrna Svenssona začal tisk i fanoušci zoufale hledat nástupce známých E.S.T. – kapelu, která by oslnila groovem i průzračnými melodiemi hlavně mladší generaci posluchačů. Ačkoli adeptů a nálepek bylo od té doby více, Tingvall Trio se švédské skupině přibližuje asi nejvíce.

Poslechněte si první track z nového alba Vägen: energií nabitá skladba Sevilla vznikla pod vlivem loňského španělského turné:

Martin Tingvall se při popisu vlastní hudby (většina skladeb vzniká kolektivně) nevyhýbá fúzím: mixu jazzu, rocku, lidové i klasické hudby. „Skandinávský jazz s kubánskými názvuky a lehce rockovým přístupem k věci,“ nechal se například slyšet. Album Vägen k tomu skýtá množství ilustrací.

Tingvall do kapely přináší nesporně podobně nosná a melodická témata jako již zmiňovaný Svensson. I když mu toto srovnání asi málokdo odpáře, dokáže si i v této škatulce zachovat své osobité výrazivo. Co se týče celkového zvukového vyznění, mělo by trio blíže asi k rané fázi E.S.T., na rozdíl od nich si zachovává výlučně akustickou podobu.

02457395.jpeg

Na novém albu je překvapivé, že zde mnohem více než dříve dominují dosti kontemplativní témata (křehké balady s poměrně delikátním perkusním předivem, srovnání s Bobo Stensonem je tu nasnadě). Poslechněte si ukázky:

Tato křehkost je umocněna v jediném sólovém kousku, Tingvalově Pa väg:

Z tohoto konceptu vyčnívají hlavně dvě svižnější kompozice, Shejk Schrӧder se zřetelně etnickými názvuky a takřka rocková Tuc-Tuc Man:

Pianových trií funguje v Evropě obrovské množství. Trio Martina Tingvalla pak (nejen v Německu) patří k těm, kterým je bezpochyby dobré věnovat další pozornost – nejen kvůli invenčním kompozicím a vynikající technice, ale i svébytné estetice rozkročené mezi skandinávskou zádumčivostí a jižanským temperamentem. Uvidíme, jakých překvapení se od kapely dočkáme v Praze.

Tingvall Trio – Vägen

Martin Tingvall – piano Omar Rodriguez Calvo – kontrabas Jürgen Spiegel – bicí

02457396.jpeg

Label: Skip Records, 2011 www.tingvall-trio.de

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.