Tomasz Stanko „Dark Eyes Band“- koncert z Tampere

31. srpen 2012

Sobota 1. 9. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 21:00: Jazz Club – Záznam koncertu z Old Customs House Hall, Tampere, Finsko z 6. 11. 2011

Legendárního polského trumpetistu Tomasze Stanka váže k Finsku více okolností: před lety hrával s avantgardním finským bubeníkem Edwardem Vesalou, finské a skandinávské hráče si vybral do své nejnovější kapely pro desku Dark Eyes. A se stejnou formací vystoupil loni v listopadu na festivalu ve finském Tampere. Tento unikátní záznam odvysíláme na Euro Jazzu v sobotu 1. září od 20:00.

Tón a frázování Stankovy trubky jsou již kultovní. Na albu Dark Eyes (2009, ECM) se tento polský mistr představil v podobné roli jako jeho někdejší vzor Miles Davis – jako mentor mladých, ale velmi talentovaných hráčů, v tomto případě ze severu Evropy. Nejedná se však o nějaký autoritativní vztah, tvůrčí výměna mezi leaderem a zbytkem kapely je oboustranná a velmi inspirativní.

„Jejich přístup je tak svěží. Vždycky se při nahrávání leccos naučíte, ale v tomto případě jsem našel celkově nový přístup ke hře. Tihle kluci to mají v sobě – jejich přístup je tak odlišný od lidí mého věku!,“ říká o kapele Stanko.

Po delší spolupráci s polskou rytmikou se obklopil severskými hráči: doprovázejí jej Finové Alexi Tuomarila (piano) a Olavi Louhivuori (bicí) a Dánové Jakob Bro (kytarista známý ze spolupráce s Paulem Motianem) a Anders Christensen (el. basa). Výsledkem je nahrávka, představující Stanka ve zcela novém kontextu.

Podívejte se na video:



Na koncertě v Tampere, který v sobotu odvysíláme, zazněly především skladby ze zmiňovaného alba Dark Eyes, i když mnohdy v improvizačně rozvolněnějších verzích. Zazní tak například The Dark Eyes of Martha Hirsch, inspirovaná slavným obrazem Oskara Kokoschky nebo Grand Central vycházející z newyorských reálií. V setu se však objevily i některé starší skladby – ku příkladu Euforila ze Stankova jiného severského alba Leosia (ECM, 2000). Sobotní večer na Euro Jazzu si rozhodně nenechte ujít!

02704937.jpeg

Tomasz Stanko „Dark Eyes Band“- koncert z Tampere

Tomasz Stanko – trubkaJakob Bro – kytaraAnders Christensen – kontrabasAlexi Tuomarila – pianoOlavi Louhivuori – bicí

www.tomaszstanko.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.