Tomasz Stanko New York Quartet - Wisława

11. únor 2013

Každá nová deska polského trumpetisty Tomasze Stanka je malým jazzovým svátkem. V jeho 70 letech věku už u něj nečekejme výrazné revoluce a zlomy, ale postupné a precizní cizelování výrazu, zhodnocení úspornosti a stálosti kvalit. Takové je i CD Wisława, které jsme zvolili Albem týdne.

Nový projekt má vlastně dva hlavní zdroje inspirace. Jedním z nich je New York, který je pro Stanka „nevyčerpatelným zdrojem inspirace, fantazie, setkání i experimentů.“ Před pěti lety si Stanko pořídil byt na newyorské Upper East Side – prý hlavně proto, aby nasál atmosféru místa, ve kterém tvořili Charlie Parker, Miles Davis nebo Duke Ellington.

Na rozdíl od předchozí desky Dark Eyes, která měla výrazně skandinávské ražení i personální obsazení, se zde Stanko obklopil mladými americkými hráči: jeho nový kvartet tvoří David Virelles (piano), Thomas Morgan (kontrabas) a Gerald Cleaver (bicí).

Onou druhou inspirací je polská básnířka a esejistka Wisławą Szymborską – držitelka Nobelovy ceny za literaturu, s níž Stanko příležitostně spolupracoval. „Byla to velmi charismatická žena a její poezie toto album hodně ovlivnila,“ říká Stanko. O jejím úmrtí se dozvěděl shodou okolností loni v únoru právě v New Yorku, v době příprav materiálu na novou desku pro ECM.

02825298_0.jpeg

Stanko byl také na jednom z posledních veřejných vystoupení této polské básnířky: v Krakovské opeře v roce 2009 ji doprovázel při autorském čtení vlastní tvorby. Nebyl tehdy nijak zvlášť připraven, jen improvizoval na právě vydané verše; ostatně mezi poezií a hudbou Stanko rád hledá paralely i dnes. Tituly některých básní Wisławy Szymborské se objevují i zde, na novém albu.

Album otevírá i zakončuje rozsáhlá balada Wisława; je zde dvakrát, což nám umožňuje porovnat variaci téhož základního materiálu (kapela se neshodla na tom, která verze je lepší). Relativně velký prostor zde dostává David Virelles. Ačkoli se jedná o kubánského pianistu, je obdivuhodné, jak v procítěnějších kusech tohoto typu navazuje na linii polských/evropských doprovázečů, s nimiž měl Stanko doposud zkušenosti.

Protipól k úvodní baladě představuje téma Assasins; svěží bopové melodie jsou zde prokládány živelnými free plochami, kterým však nikdy nechybí drive, jasný směr, ale i dostatek překvapujících momentů.

Sólový prolog ke skladbě Mikrokosmos značí, že pianista je také klasicky vzdělán a stejně jako k McCoy Tynerovi může mít podle potřeby blízko třeba k Bélovi Bartókovi (Virelles účinkuje i na nové desce Chrise Pottera).

Bubeník Gerald Cleaver je známý sideman Miroslava Vitouše či Craiga Taborna. Leader Stanko po něm zjevně sáhl proto, že je schopen fungovat ve velmi rozličných kontextech a výrazně baladický, pomalejší repertoár uchopit s patřičným citem a vhodnými výrazovými prostředky. Při doprovázení Stanka buduje v celku elastické perkusivní předivo, jež „drží“ tvar, ale také se přizpůsobí, pokud je třeba. Ve výrazně rozvolněnější podobě Cleavera slyšíme v závěru prvního disku dvojalba; v improvizovaných rozhovorech s basou a pianem v tracku Song for H.

„Americká tvář“ Stankovy osobnosti vyplouvá na povrch v přímočařejších skladbách druhého disku, v titulech jako Faces, nebo A Shaggy Vandal. Trumpetista tady naplno využívá zdánlivě skrytých schopností afrokubánské rytmiky; ozvuky free-jazzových revolucí minulosti tady v kontextu jinak „tichého alba“ asi ponejvíce vybočují.

Zvuk trubky Tomasze Stanka je nezaměnitelný. Ve své pozdní tvorbě dospívá ke krystalicky čisté podobě sebe sama; nečekejme velké revoluce – přes veškerou uvolněnost a free pasáže je Stanko stále milovníkem jazzových balad. Podstatné je, že z této své vášně dokáže stále smysluplně těžit a využít k tomu slibné postavy mnohem mladších generací hudebníků. Nové a staré se zde pojí v neuvěřitelně účinné symbióze.

Tomasz Stanko New York Quartet – Wisława Tomasz Stanko – trubka David Virelles – piano Thomas Morgan – kontrabasGerald Cleaver – bicí

02825299.jpeg

Label: ECM, 2013

www.tomaszstanko.com

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka