Tonight at Noon: finská pocta Charlesu Mingusovi

3. říjen 2012

Sobota 6. 10. 2012 – Euro Jazz 20:00 – 20:46: Jazz Club – Záznam koncertu z Old Customs House Hall, Tampere, Finsko z 4. 11. 2011

V sobotním Jazz Clubu na Euro Jazzu (od 20:00) odvysíláme finskou poctu Charlesu Mingusovi. Formace Tonight at Noon sdružuje pětici předních instrumentalistů mladé finské jazzové scény, mezi nimiž nechybí např. známý trumpetista Jukka Eskola.

Kapela založená v roce 2008 na záznamu z festivalu v Tampere vychází z hard-bopových a gospelem ovlivněných kompozic legendárního basisty Charlese Minguse z 50. let. Ostatně skupina svůj název odvozuje právě od Mingusova alba z roku 1961.

Kvintet vedený bubeníkem André Sumeliem na sebe upozornil v roce 2011, kdy vydal první album pod příznačným názvem To Mingus, With Love. Na rozdíl od Mingusových nahrávek zde paradoxně chyběla basa – ostatně i na záznamu, který odvysíláme v sobotu, basový rejstřík supluje levou rukou varhaník Miiko Helevä.

Podívejte se na ukázku:



Sobotní večer na Euro Jazzu slibuje svěží mainstreamový jazz, vynikající instrumentální výkony i některé nové kompozice, dosud nezaznamenané na zmiňovaném debutovém albu. Nenechte si ujít tento výjimečný zážitek!

Tonight at Noon – Tampere, 2011

André Sumelius – bicíJukka Eskola – trubka, křídlovkaMiiko Innanen – alt, baryton saxofonJussi Kannaste – tenor saxofonMiiko Helevä – Hammond organ

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.