Transitus Irregularis – živě z United Islands, 2013

17. prosinec 2013

V sobotu 21. prosince stanice Český rozhlas Jazz odvysílá záznam koncertu skupiny Transitus Irregularis z festivalu United Islands 2013.

Sobota 21. 12 - ČRo Jazz 20:00 – 21:05 Jazz Club – Záznam koncertu z United Islands, 21. 6. 2013

Desátý ročník festivalu United Islands probíhal v Praze ve dnech 21. a 22. června 2013. Protože pouhých deset dnů před začátkem přehlídky postihly Prahu ničivé povodně, museli organizátoři doslova na poslední chvíli celou obří akci stěhovat z podmáčených lokalit v centru Prahy na sušší místo.

Zatímco většina scén našla útočiště v parku Ladronka, Český rozhlas Jazz Stage se nacházela v klidnějším prostředí parku Portheimka. Návštěvníkům se představila například česko-norská skupina Didrika Ingvaldsena a Radima Hanouska (NOCZ Quartet), DoMa Ensemble Marcela Bárty a Doroty Barové nebo 4 Step trumpetistky Štěpánky Balcarové a kytaristy Jiřího Šimka. Sobotní program (a tím pádem celou scénu) uzavíral koncert skupiny Transitus Irregularis, jehož záznam vám ČRo Jazz v sobotu nabídne.

Transitus Irregularis je skupina žánrově rozkročená mezi jazzem, barokní a klasickou hudbou, alternativou a world music. Tato originální směs vychází z hudební minulosti jednotlivých členů a ze zdravého tvůrčího pnutí mezi nimi. Skupinu tvoří slovenská zpěvačka a houslistka Nina Marinová, kytarista Miroslav Nosek, hráč na cembalo Filip Dvořák a violoncellista Jan Keller. S výjimkou Filipa Dvořáka, jehož doménou je především vážná hudba, jde o hráče se zkušenostmi z dalších jazzových souborů (Noční optika, skupina Jany Koubkové, wrgha POWU orchestra).

Podívejte se na videozáznam z koncertu: 
 
 

V roce 2012 natočili album zhudebněných veršů Bohuslava Reynka Pod prahem svítá, z něhož na festivalu zaznělo pět skladeb – Vzpomínka na samotu, Sítě, Škvoři, Tyčky v plotě a Listopad. Dále uslyšíte například Road Song Wese Montgomeryho a Señor Mouse Chicka Corey a také ukázky autorské tvorby členů souboru – Miroslava Noska a Niny Marinové.

Koncertní blok, ve kterém se zhudebněná poezie střídá s důvěrně známými jazzovými melodiemi a s autorskou tvorbou, představí repertoár čtveřice v celé jeho pestrosti a rozhodně stojí za poslech.

02549871.jpeg

Transitus Irregularis Nina Marinová – housle, zpěvMiroslav Nosek – kytaraFilip Dvořák – cembaloJan Keller – violoncello www.transitusirregularis.cz Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na stanici Český rozhlas Jazz. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Milan Tesař
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka