Trhanec s kompotem na Škaredou středu
Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. Proč a jestli se ještě stále vařila postní jídla, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.
- 1 l mléka
- 4 vejce
- 5 dkg tlučeného cukru
- 30 dkg hrubé mouky
- 1 sklenice švestkového kompotu
- špetka soli
- trochu oleje na smažení
Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vypracujeme řídké těsto. Plech potřeme olejem, rozetřeme připravené těsto a v troubě upečeme. Nedopečený vytáhneme z trouby, potrháme vidličkou a vložíme zpět a dopečeme. Upečený trhanec poprášíme tlučeným cukrem a ozdobíme zavařenými švestkami.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.