Trhanec s kompotem na Škaredou středu

Škaredá, sazometná, nebo černá. Tak se v dobách našich babiček říkalo předvelikonoční středě. Proč a jestli se ještě stále vařila postní jídla, se dozvíme od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního.

Ingredience
  • 1 l mléka
  • 4 vejce
  • 5 dkg tlučeného cukru
  • 30 dkg hrubé mouky
  • 1 sklenice švestkového kompotu
  • špetka soli
  • trochu oleje na smažení

Z mléka, vajec, mouky a špetky soli vypracujeme řídké těsto. Plech potřeme olejem, rozetřeme připravené těsto a v troubě upečeme. Nedopečený vytáhneme z trouby, potrháme vidličkou a vložíme zpět a dopečeme. Upečený trhanec poprášíme tlučeným cukrem a ozdobíme zavařenými švestkami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.