Tři jazzová alba z Hradu: Pivec, Baron, Brunner

22. červenec 2012

Vydavatelství Multisonic chrlí záznamy koncertů z Jazzu na Hradě jeden za druhým. Nyní v rychlém sledu vyšla živá alba Ondřeje Pivce, Piotra Barona a Martina Brunnera.

Ne všechny koncerty série Jazz na Hradě mají vyrovnanou dramaturgii a ne všechny by asi bylo potřeba vydávat. Na začátku léta však vyšly tři záznamy, které stojí při nejmenším za pozornost. Zaznamenávají projekty tří mimořádných osobností: hard-bopový kvintet polského matadora Piotra Barona, novou americkou formaci Ondřeje Pivce a originální trio mladého pianisty Martina Brunnera.

Ondřej Pivec N. Y. TrioČeský varhaník žijící v New Yorku, Ondřej Pivec, vystoupil v rámci cyklu v březnu se zbrusu novou americkou formací. Trojice sehraných muzikantů (Ondřej Pivec, Russel Carter, Jason Marshall) si k této příležitosti pozvala ještě čtvrtého hosta – kytaristu Paula Bollenbacka. Až na jednu výjimku záznam obsahuje jiný repertoár, než jaký Pivec hrával se svou kapelou Organic Quartet. Poslechněte si ukázku:

Publicista Igor Wasserberger o nahrávce v bookletu napsal: „Pivec do repertoáru koncertu včlenil vedle jazzových standardů též dvě skladby Jimmyho Smithe, osobnosti, která zásadně poznamenala vývoj hry na Hammondovy varhany, navíc se představil též jako autor tří invenčních skladeb (Song for Sam, Lonely Grey, Humble Groove), ve kterých předvedl využití typického hutného zvuku svého nástroje, efektní tremola, staccatové pasáže, dynamické odstíny a jiné postupy zvlášť působivě v stylovém okruhu rhythm and blues. Pivec se neuzavírá jenom do této polohy. Plnokrevně jazzový je jeho hard bopový projev, ve kterém vědomě inklinuje spíše k pianistickému pojetí a do popředí staví jednohlasé pasáže s výraznými melodickými improvizovanými nápady.“

Piotr Baron Quintet Polský saxofonista Piotr Baron vystoupil na Hradě v únoru se svým hardbopovým kvintetem. Hudba jeho současné kapely se hlásí k afro-americké hudební tradici s nejhlubším respektem k odkazu Johna Coltranea, Waynea Shortera či Billy Harpera. Poslechněte si ukázku:

02680274.jpeg

„Na pražském koncertě prezentoval tři rozsáhlé kompozice tohoto zaměření, a to titulní vlastní kompozici ze svého nejnovějšího alba Kaddish, po ní následovala tradiční polská velikonoční píseň ze 14. století Kristus vstal z mrtvých a na závěr působivá a vroucí kompozice Modlitba. Baron o své hudbě hluboce uvažuje a pro posluchače jsou jeho meditativní postupy výzvou vyžadující citlivost a otevřenost; jako odměnu pak nabízí zážitek nevšední hloubky,“ glosuje pražskou nahrávku Barona průvodní sleevenote.

Martin Brunner Trio„Martin Brunner je podle mne jeden z nejoriginálnějších a nejcílevědomějších mladých jazzových skladatelů a dokáže pro svou hudbu nadchnout i své spoluhráče, což je z nahrávky také cítit,“ říká o tomto záznamu Karel Růžička. Na live albu z Hradu na rozdíl od aktuální studiové nahrávky Still Warm to Touch hraje na kontrabas Martin Kapusník. Jde tak o dobrou příležitost slyšet Brunnerovu kapelu nejen živě, ale i s lehce obměněnou rytmikou (v jeho triu nyní hraje stabilně Rasťo Uhrík). Poslechněte si úryvek:

02680273.jpeg

„Skupina hraje s oblibou kontrapunkticky, často v sedmiosminové struktuře. Metrum je však těžké určit, protože i složité lichodobé rytmy mají hudebníci přirozeně zažité, takže vzniká často mylný dojem čtyřčtvrťové pulsace,“ shrnuje hru Brunnerova pianového tria Igor Wasserberger.

Koncertní řada Jazz na Hradě pokračuje po letní pauze opět na podzim. K hlavním hvězdám nové sezóny bude patřit koncert Joe Lovano/Dave Douglas Quintet. Z něj přinese videopřenos také Český rozhlas.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio