Trilok Gurtu - Spellbound

13. květen 2013

Své nové CD věnoval indický bubeník Trilok Gurtu svému někdejšímu mentorovi Donu Cherrymu. A obecně trubce, jako nástroji, který jej výrazně ovlivnil. Zvolili jsme je Albem týdne.

Nové Gurtuovo album je v nejširším smyslu slova poctou. Otevírá je starší archivní nahrávka – půlminutová improvizace Triloka Gurtu s Donem Cherrym (zemřel 1995). Právě tento trumpetista bubeníka výrazně ovlivnil a podpořil v polovině 70. let, kdy se z Indie přistěhoval do Evropy. CD Spellbound je oslavou Cherryho hudební vize, ale i holdem fenoménu trubky obecně.

„Trubka má své místo v hudbě velmi rozličných kultur a je základem mnoha hudebních stylů – klasiky, popu i jazzu,“ vysvětluje Gurtu. Trubka má na novém CD roli ve dvou odlišných rovinách – ve zvoleném repertoáru, tak v podobě přizvaných hostů.

V playlistu alba tak najdeme legendární afrokubánskou klasiku Dizzy Gillespieho Manteca, kousky Milese Davise (All Blues z modálního mezníku Kind of Blue, ale i jazzrockové Jack Johnson a Black Satin) a konečně i Cherryho Universal Mother.

Z přizvaných instrumentalistů se na nahrávce objevují současní trumpetisté se zcela odlišným kulturním zázemím – je tu Paolo Fresu (Itálie), nezaměnitelný Nils Peter Molvaer (Norsko), mikrotonální mistr Hasan Gözetlik (Turecko), stále populárnější Ibrahim Maalouf (Libanon), nebo Američan Ambrose Akinmusire.

Podívejte se na rozhovor s Trilokem Gurtu o nové desce:



Středobodem nahrávky je groove. Neměli bychom zapomenout, že tohoto perkusionistu jsme v ČR v poslední době vídali spíše v komornějších sestavách (s Janem Garbarkem nebo Miroslavem Vitoušem) či v sólových exhibicích (na Bohemia Jazzfestu). Zde jej máme možnost slyšet s jeho vlastní kapelou, v níž se obklopuje mladou rytmikou, tureckým klávesistou Tulugem Tirpanem a španělským baskytaristou Jonathanem Cuniadem.

Jejich silná a zároveň plně kontrolovaná energie se projeví už v úvodu alba, ve standardu Manteca, známém díky Dizzy Gillespiemu. Nad výbušnou rytmikou se zde vznáší mikrotonální mistr, turecký trumpetista Hasan Gözetlik. Poslechněte si ukázku:



Jak již bylo řečeno, další výraznou postavou v pozadí snímku je Miles Davis. V první třetině alba tu Gurtu zařazuje skladby z období kolem Davisových alb A Tribute to Jack Johnson a On the Corner. Leader zde zvolil chladnější výraz norského nu-jazzového matadora, trumpetisty Nilse Pettera Molvaera (není to poprvé: Gurtu a Molvaer již mají více společných koncertních zkušeností). Nově interpretovat materiál tak provařených jazzrockových klasik jako Jack Johnson/Black Satin není příliš vděčná práce – Molvaer se jí zhostil se ctí, známá témata cituje v refrénech, jinde se jimi ovšem nenechává svazovat a nad přesně pulsující rytmikou směle směřuje do nových, Davisem inspirovaných krajin.



Libanonský trumpetista Ibrahim Maalouf (známý u nás hlavně díky Colours of Ostrava) se představuje v pozitivněji nabitých kouscích Cuckoo a Universal Mother. Přednosti a krása jeho hry na unikátní čtvrttónovou trubku vyniknou zejména v sólovém intru k Universal Mother, které však záhy přechází v silně perkusivní téma s ústřední melodií:



Nezaměnitelný Ital Paolo Fresu svou trubku kontroluje dusítkem a občasnými elektronickými efekty. Gurtuova skladba Berchidda, v níž účinkuje, patří k pomyslným vrcholům alba:



Opět Gurtuova autorská Like Popcorn je dedikovaná Milesi Davisovi. Zvukem a atmosférou evokuje jak Davise poloviny 80. let, tak estetiku raných Gurtuových alb (např. Usfret, 1988). Trumpetový part zde leader svěřil německé jazzové naději, Matthiasi Schrieflovi:



Udržet pozornost a hlavně celistvost alba, které v sobě spojuje tolik rozličných hráčů, stylů a přístupů není v každém případě jednoduché. Triloku Gurtuovi se to na desce Spellbound podařilo obstojně a s vkusem. Některé známé skladby jsou možná až příliš prvoplánovým lákadlem pro fanoušky fusion, i tak jde ale o povedené album, které stojí za pozornost a v bubeníkově diskografii patří k těm zdařilejším.

Trilok Gurtu - Spellbound

Trilok Gurtu – bicí souprava, perkuse, tabla, zpěv, klávesové nástrojeTulug Tirpan – klávesové nástrojeJonathan Cuniado – baskytara

02559463.jpeg

hosté: Hasan Gözetlik, Nils Petter Molvaer, Ibrahim Maalouf, Paolo Fresu, Matthias Schriefl, Ambrose Akinmusire a Matthias Höfs – trubka, Nitin Shankar – perkuse, Helene Traub – lesní roh, Jakob Janeschitz-Kriegel – violoncello

Label: Moosicus Records, 2013www.trilokgurtu.net

Album týdne je programový blok ve vysílání stanice Český rozhlas Jazz. Ukázky z vybraných CD vysílá ČRo Jazz pravidelně každý den od pondělí do neděle vždy v 11:00 a 19:00. Album týdne vybírá redakce s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci. Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních nahrávek.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.