Trio Romanovská, Tichý, Hrubý pokřtí nové album na českém miniturné

1. říjen 2020

Trio Romanovská Tichý Hrubý se znovu pustilo do dobrodružství kolektivní improvizace. Druhé společné album renomovaných nadžánrových hudebníků, nazvané Bylo to právě, inspirovalo i prostředí Colloredo-Mansfeldského paláce. Desku vydává slovenská Hevhetia, křest proběhne 4. října v kostele svatého Vavřince na pražské Malé Straně.

Kouzlo okamžiku, vliv prostředí, momentální rozpoložení, erudice i fantazie hudebníků. Na společnou kompozici v reálném čase, či chcete-li volnou improvizaci, má vliv celá řada faktorů. Nahrávka alba „Bylo to právě“ vznikla v působivém prostřední staroměstského Colloredo-Mansfeldského paláce, který ve své době navštěvovali například W. A. Mozart či Giacomo Casanova. V sále nejen s výbornou akustikou, ale silnými géniem loci. 

Mottem nahrávky se stala pouhá tři slova: Nic si neříct. Vyjadřují totiž velmi přesně podstatu či základní princip společné tvorby Anny Romanovské, Petra Tichého a Michala Hrubého. V prostoru, kde neexistuje notový materiál, dohoda tempa, tóniny či způsobu artikulace, zůstávají tři interpreti se svým vnitřním světem, hudbou a inspirací v naprosté svobodě.

Každý z hudebníků má rozdílný hudební background. Odlišné kořeny mají i hudební nástroje, na které hrají. Anna Romanovská má klasické hudební vzdělání, silný vliv na ni má soudobá hudba, v jejímž teritoriu se převážně pohybuje. Japonská třináctistrunná citera koto, na níž Anna hraje, přináší do celkového zvuku orientální nádech.

Petr Tichý získal základy studiem jazzového kontrabasu na Konzervatoři Jaroslava Ježka a jazzovém oddělení pražské HAMU, ale svým multižánrovým přístupem k hudbě přiznává i kořeny v lidové hudbě a folku. Michal Hrubý svým punkově folklorním náhledem, rozšířeným nevšedními znalostmi rozličných hudebních epoch a stylů, kongeniálně doplňuje celek o nezbytný prvek nečekaného.

Křest alba proběhne v neděli 4. října v kostele svatého Vavřince na Malé Straně. Bude vyvrcholením krátkého turné, na němž trio spojí síly se špičkovým německým bubeníkem Klausem Kugelem, s nímž si padlo do oka na druhém ročníku festivalu Dobršská brána v roce 2018.

Klaus Kugel je německý bubeník a perkusista. Účinkuje na deskách německých hudebníků Thea Jörgensmanna, Michela Pilze či Stefana Heidtmanna, ale ke svým projektům ho zvou i mistři, jako je (dnes) izraelský Vjačeslav Ganělin, litevský Petras Vyšniauskas nebo americký Steve Swell. Klaus Kugel kromě tradiční jazzové soupravy využívá perkuse z různých koutů světa, ale také různá železa či dřeva.

Turné Romanovská, Tichý, Hrubý & Kugel

  1. října, 20:00 - Divadlo 29, Pardubice
  2. října, 19:30 - synagoga, Čkyně
  3. října, 18.00 - zámek Dobrohoř, Staré Město pod Landštejnem
  4. října, 19:00 - kostel sv. Vavřince, Malá Strana, Praha
autor: Petr Vidomus
Spustit audio