Truffazův čas revolucí přijde v říjnu

19. červenec 2012

El Tiempo de la Revolución (Čas revolucí) se jmenuje desáté album švýcarského trumpetisty Erika Truffaze. Vyjde 29. října u labelu Blue Note.

O připravovaném albu se zmiňoval Truffaz již loni na podzim v časopise Harmonie. „Složili jsme podle mě několik pěkných skladeb a určitě přizveme Annu Aaron, která s námi teď vystupovala na českém turné. Bude to tak trochu pokračování In Between,“ řekl tehdy.

Předešlé album In Between (2010) se neslo ve znamení kontrastu temnějších jazzrockových ploch a „easy-listening“ písniček s přizvanou vokalistkou Sophií Hunger. Tu však na El Tiempo de la Revolución nahradila méně známá, ovšem podobně křehká švýcarská vokalistka Anna Aaron. Na novém albu bude zpívat ve třech skladbách.

Aaronová vyrůstala v Anglii, Asii i na Novém Zélandu, nyní však pobývá v Basileji, kde je součástí švýcarské komunity umělců na pomezí zpěvu, poezie i módního designu. Ke spolupráci s Truffazem se tato písničkářka dostala skrze jeho dlouholetého basistu Marcella Giullianiho, s nímž produkovala své poslední album.

Podívejte se na klip k novému albu El Tiempo de la Revolución:



Pro připravovanou novinku El Tiempo de la Revolución je typické, že skladby vznikaly přímo ve studiu. „Společná práce a absorbování nápadů každého z nás, jejich postupné zavrhování a opětovné přetavení, to vše bylo velmi inspirující. Touto zdlouhavou introspektivní cestou jsme stvořili každý den jednu skladbu,“ vysvětluje trumpetista.

Erik Truffaz je v Česku častým hostem již od konce 90. let. Po třech „kosmopolitních“ deskách (Paris, Mexico, Benares), na kterých se podíleli hudebníci jako Murcof, Sly Johnson či Indrani Mukherjee, se Truffaz vrátil zpět ke svému staronovému kvartetu, jenž stál za dnes již zlomovým albem The Dawn z roku 1998. Jedinou výjimkou je to, že klávesistu Patricka Müllera vystřídal v roce 2010 Benoît Corboz, trumpetistův dvorní zvukař. V této sestavě vyjde i nová deska.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio