Uloveno na síti: Sbalte si jazz na prázdniny

7. červenec 2021

Julian Lege složil poklonu estetice Blue Note a děje se toho mnohem víc, letní letargii navzdory. Shakatak zhodnotili lockdown a Daniel Herskedal postavil maják v poušti. Zkrátka, na prázdniny můžete přibalit...

Julian Lage – Squint

Svůj kapelnický debut u legendárního labelu Blue Note (jako sideman tu už ovšem vydával dříve s Charlesem Lloydem či Nelsem Clinem) pojal Julian Lage jako svého druhu tribute: „Cítil jsem, že jde o příležitost vytvořit novou hudbu, vycházejí z tradice, která se zrodila v Blue Note. Tedy z tradice labelu, jak ji vnímám já,“ uvedl kytarista.

„Naprosto miluji improvizovanou hudbu, ale zároveň mě vždy fascinovali písničkáři. Podle mě jazz, který od počátků vycházel u Blue Note, spojil obě tyto stránky,“ upřesnil Lage svoje vyznání. Zároveň tím popsal koncepci alba se skladbami s přehlednou „písňovou“ formou i nápaditými volnými pasážemi. S realizací záměru kytaristovi pomohla stejná rytmika jako na předchozím titulu Love Hurts (2019). Basista Jorge Roeder a bubeník Dave King (též TheBad Plus).

Paolo Fresu – Heroes Expanded

David Bowie sice nehrál jazz, ale do svých projektů často zval jazzové hudebníky. A ti si zase vážili a váží Bowieho tvorby a s chutí ji upravují. Letos už například vyšla zajímavá kompilace David Bowie In Jazz – A Jazz Tribute, na které se podíleli třeba Leszek Możdżer či Bojan Z.

Sardský trumpetista Paolo Fresu už v březnu vydal několik cover-verzí Bowieho písní na třetím disku trojalba k oslavě svých kulatin „F60LO FR3SU“. Bonus měl ovšem tak dobrý ohlas, že se Fresu rozhodl bowiovský repertoár ještě rozšířit nově publikovat i samostatně.

O vokály se postarala Petra Mogoni. A jistě, k hudbě Davida Bowieho vždy patřil vklad výborných kytaristů. Kytara nemohla chybět ani v úpravách. Vedle Paolovy trubky exceluje kytarista Francesco Diodati, kterého známe i z našich pódií. Připomenu.Na Bohemia Jazz Festu 2018 měl tohoto všestranného a v dobrém smyslu nápadného hráče ve svém kvartetu Fresův krajan Enrico Rava.

Skúli Sverrisson with Bill Frisell - Strata

Dialog dvou skutečných kytarových mistrů. Islandský baskytarista Skúli Sverrisson, známý spoluprací s avantgardní umělkyní Laurie Anderson či kytaristou Allanem Holdsworthem, přizval Billa Frisella k tichým, konejšivým rozhovorům. Ta hudba by snad zklidnila i pověstné gigantické atlantické vlny v okolí Ledového ostrova.

Marc Ribot’s Ceramic Dog - Hope

Kultovní avantgardní kytarista Marc Ribot proslul doslova díky nadžánrovosti. Divokými free jazzovými projekty, spoluprací s Johnem Zornem, Tomem Waitsem či hlukovými experimenty no wave na straně jedné, i decentním, tichým doprovodem Diany Krall či Madeleine Peyroux a láskou k latin jazzu na pólu druhém.

Trio Ceramic Dog založil Ribot zprvu jako rockové a také pořádně naštvané. Na pátém titulu tohoto projektu ovšem jako kdyby spojoval většinu svých lásek v jedno.Třeba když se ke skladbě They Met In The Middle skutečně „na půl cesty“ potká alternativní rock s freejazzovým vstupem hostujícího saxofonisty Dariuse Jonese.

Daniel Herskedal & Magnus Moksnes Myhre – Desert Lighthouse

Souzvuk tuby a chrámových varhan není zrovna obvyklý. Ovšem v podání norského jazzového tubisty Daniela Herskedala a jeho někdejšího spolužáka z trondheimské konzervatoře Magnuse Moksnese Myhra, který se mezitím stal stálým varhaníkem katedrály v Molde, jde o kombinaci mimořádně delikátní a zcela funkční.

V té hudbě je ohromná důstojnost, ale také hravost a vlastně i romantika. Mohla by nás napadnout asociace tuby s mlhovými rohy námořníků a strážců majáků, ale proč pánové umístili svůj maják zrovna do pouště? Ve svojí hudbě se totiž nechali inspirovat také orientální tonální řečí a arabskými stupnicemi.

Shakatak – Live In Lockdown

Londýnští jazz-funkoví Shakatak patří k muzikantským sestavám, které se i v době lockdownu snažily udržet kontakt s publikem. Na album Live In Lockdown shrnuli záznam live streamu, který proběhl 20. září 2020 v londýnském Hideaway Clubu, a k tomu osm dalších skladeb, které nahráli v domácím studiu.

Pokud měly tísnivé okolnosti vzniku nahrávky nějaký vliv na roztančenou a pozitivní hudbu Shakatak, tak snad jen vyprovokovaly ještě větší snahu muzikantů nepodlehnout malomyslnosti a hrát pro radost. Doufejme jen, že příští živá alba už se budou točit za normálních okolností. S publikem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.