Uloveno na síti: Začíná podzimní jazzový maratón

12. říjen 2022

Říjnově zbarvené listí ještě z části zdobí stromy, ale vydavatelské „těžké váhy“ už se chystají na vánoční trhy. Nová alba nabídly legendy jako Wayne Shorter a Keith Jarrett nebo supergroup Redman, Mehldau, McBride & Blade. Ale nezapomeneme ani na zajímavý debut.

Wayne Shorter – Live At Detroit Jazz Festival

Z plejády alb nastřádaných za poslední týdny se těžko vybírá, ale jednu z největších žijících jazzových legend nelze vynechat už z principu. Zvláště když záznam koncertu z Detroit Jazz Festivalu v roce 2017 je příjemně „atypický“. Místo po dlouhá léta stabilního kvarteta totiž tehdy Shorter hrál s výjimečnou sestavou. Se dvěma talentovanými dámami, bubenicí Terri Lyne Carrington a basistkou Esperanzou Spalding. A za pianem seděl argentinský klávesista Leo Genovese, který vedle Esperanzy a dalších jazzových es hrál i s rockery The Mars Volta.

Koncert měl i výjimečnou dedikaci. Shorter a spol. tehdy složili poctu klavíristce, skladatelce a pedagožce Geri Allen, která právě v roce 2017 předčasně zesnula. Desce přidává na zajímavosti i fakt, že zachycuje jedno z posledních saxofonistových vystoupení před odchodem do zaslouženého důchodu (pro přesnost, koncertní kariéru ukončil Shorter v roce 2018, i když i poté se věnoval komponování, viz loňská premiéra opery Iphigenia, napsaná právě spolu s Esperanzou coby libretistkou). Milá připomínka Shorterova mistrovství.

Keith Jarrett – Bordeaux Concert

Čerstvě vydaný, i když také „historický“ (jde ovšem o historii nedávnou, 6. červenec 2016) koncertní titul nabízí i Keith Jarrett. Záznam z Bordeaux patří do série nahrávek z posledního Jarrettova evropského sólového turné, ze kterého se už objevily desky Munich 2016 a Budapest Concert. A přestože mistr klavírní improvizace táhne za sebou dlouhý stín vlastní legendy The Köln Concert (1975), je jasné, že hudební imaginaci a cit pro kouzlo okamžiku neztratil.

Joshua Redman, Brad Mehldau, Christian Mcbride, Brian Blade - LongGone

Památný kvartet Joshuy Redmana z 90. let, ze kterého se stala superskupina čtyř rovnoprávných osobností, se znovu sešel v roce 2019. A protože se při nahrávání desky RoundAgain (2020) dařilo, zbyl dostatek materiálu i na další titul LongGone.

Samotný Redman přitom považuje sestavu výrazných sólistů za zázrak. „Téměř okamžitě jsem si uvědomil (v době alba MoodSwing, 1994, pozn. aut.), že tahle kapela nemůže zůstat pohromadě moc dlouho. Šlo o bezpochyby nejinovativnější muzikanty naší generace. Vím lépe než kdo jiný, jak neuvěřitelné štěstí bylo trávit s Bradem, Christianem a Brianem i ten krátký čas.“ Album symbolicky uzavírá soudobý koncertní záznam skladby Rejoice právě z desky MoodSwings. Rozloučení, nebo příslib, že setkání čtyř kapelníků může opakovat?

Makaya McCraven – In These Times

Skladatel a virtuóz na perkuse, včetně těch laděných, a také hudebník s citem pro elektroniku a multiinstrumentalista ovládající sitár či klávesové nástroje, pracoval na albu In These Times více než sedm let. Na výsledek dlouhého cizelování, do kterého podle vlastních slov vtiskl esenci svojí hudební estetiky, je právem hrdý. Nadžánrovou fúzi opatřil hlavičkou „organic beat music“ a v pestrých aranžmá využil vedle dechů také smyčcové kvarteto či harfu.

The Comet Is Coming – Hyper-Dimensional Expansion Beam

Guru londýnského jazzového undergroundu „Král Shabaka“ (jak Mr. Hutchings sám sebe v tomto projektu označuje) a jeho sekundanti Danalogue a Betamax potřetí namíchali long drink. Rozumějme dlouhohrající titul vedle řady EP a singlů, vytvořený z jazzu, elektroniky, funku, psychedelie i space rocku. Dali si záležet, nápady a zvuk šperkovali plné čtyři dny v technickými možnostmi vyhlášeném studiu Real World zpěváka Petera Gabriela. Koncepce se nevyčerpala, hudba zní stále originálně a svým způsobem „apokalypticky“. Soundtrack k bláznivému dnešku.

Cecil Alexander – Introducing

Na závěr slíbený debut. Když nějakého kytaristu nejen doporučí, ale ještě mu na vlastním labelu vydá desku Kurt Rosenwinkel, můžeme věřit, že půjde o opravdový talent. „Prvně jsem Cecila slyšel, když jsem koukal na live stream nějakého jamu ze Smalls Jazz Clubu. Rád totiž sleduji, co se děje v mém starém muzikantském domově. Jakmile Cecil začal svoje sólo, úplně mě to dostalo,“ popisuje Rosenwinkel šťastnou hodinku svého nového chráněnce.

Cecil pochází z Muskegonu v Michiganu, absolvoval Berklee a poté William Paterson University. Ke hře na kytaru ho inspirovala sbírka desek jeho rodičů, zahrnující kousky od George Bensona i Jimiho Hendrixe. Soundem i obsazením svého debutu se ovšem Alexander nápadně hlásí také k soul jazzu. V triu ho zdatně doprovázejí varhaník Will Gorman a bubeník Steven Crammer.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.