UMO Jazz Orchestra – živě z Helsinek

21. březen 2011

Sobota 26.3. – Euro Jazz 20:00 – 21:15: Jazz Club – záznam EBU z koncertu UMO Jazz Orchestra, 12. 3. 2009 (Helsinky, Finsko)

UMO Jazz Orchestra, nebo-li The New Music Orchestra, je v současnosti řazen k nejlepším evropským velkokapelovým seskupením. Na domácí a stejně tak i mezinárodní scéně působí už od roku 1975 a soustřeďuje se především na prezentaci nově vznikajícího materiálu. V průběhu let vydal už 32 autorských alb, původní materiál finského skladatele Vellu Halkosalmiho představuje záznam, který Euro Jazz odvysílá 26. 3.

Veli-Matti “Vellu” Halkosalmi (1971) je skladatel, aranžér a pedagog žijící v Helsinkách. Jako dítě vystřídal množství hudebních nástrojů (nejprve klarinet a trombón, později studoval kytaru a aranžování na konzervatoři v Helsinkách).

V době dospívání pocházely jeho idoly nejen z oblasti jazzu, ale i rocku (AC/DC) a heavy metalu. Právě transkripce jejich nahrávek u něj prý zpočátku rozvíjely poslechové schopnosti. Ale hlavně: jeho kompoziční záběr se dnes neomezuje téměř žádnými žánrovými hranicemi. Pohybuje se v oblasti rocku, popu, jazzu, současné vážné hudbě, ale skládá i pro divadlo, televizi a reklamu.

02285087.jpeg

Jeho první album kompozic pro jazzový bigband vyšlo v roce 2009. Jmenuje se Solo Flight a jeho název odkazuje k Halkosalmiho fascinaci létáním a létajícími stroji. Podstatné však je, že výhradně jeho skladby interpretuje renomovaný nizozemský Metropole Orchestra.

Převážně skladby z tohoto alba interpretuje na záznamu z Helsinek UMO Jazz Orchestra (např. Doctor Swing, Solo Flight, Kaiku, A Kind of Blues). Finský bigband je proslulý svou originalitou a šíří záběru (v podobném smyslu jako třeba Vienna Art Orchestra). Mezi hosty jeho koncertů se skvěla jména jako Thad Jones, Dizzy Gille­spie, Gil Evans, McCoy Tyner, Maria Schnei­der, Michael Brecker, John Scofield, Tomasz Stanko a mnoho dalších.

Repertoár UMO Jazz Orchestra nyní sestává z více než 2200 kompozic různých autorů. Tento záběr se neustále rozšiřuje díky každoročnímu hostování domácích i zahraničních skladatelů či sólistů, tedy i Vellu Halkosalmiho.

Loni patřil k nejvýznamnějším hostům orchestru saxofonista Benny Golson. Podívejte se na ukázku:

UMO Jazz Orchestra

Vellu Halkosalmi – kompozice, dirigent Jan Kohlin, Timo Paasonen, Mikko Pettinen, Tero Saarti – trubky Pentti Lahti, Jouni Järvelä – alt saxofon Teemu Salminen, Manuel Dunkel – tenor saxofon Pepa Päivinen – baryton saxofon Antti Rissanen, Mikko Mustonen, Pekka Laukkanen, Mikael Lĺngbacka – tuba Seppo Kantonen – piano Tuure Koski – kontrabas Ville Pynssi – bicí www.umo.fi

02285086.jpeg

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka