The Unity Sextet – The Unity Sextet

14. květen 2012

Jména členů britské party The Unity Sextet jsou v kontinentální Evropě prakticky neznámá. Jejich debut fúzující jazz a funk 60. let se současným hip-hopem a elektronikou ale určitě stojí za pozornost. Desku jsme vybrali za Album týdne!

Projekt s názvem The Unity Sextet vznikl v Británii teprve loni na jaře a prakticky dodnes se o něm příliš mnoho neví. Záruku kvality a punc originality mu však nesporně dodává muž v pozadí: producent a DJ Adam Gibbons, známější pod pseudonymem Lack Of Afro. Ale hezky po pořádku.

Instrumentalisté Buddy Franco (sax, kompozice), Fats Young Jr. (piano), Cassius Farqhuar (bicí), Junior Oliver (basa) Chuck Waldron (elektronika) a ‘Fat Thumbs’ Ronnie (kytara) se setkali na jaře 2011, ale již předtím se jednotliví členové potkávali na nejrůznějších jazzových festivalech a v kapelách s velkým žánrovým rozptylem od tradičního po experimentální jazz.

Jak brzy zjistili, sdílejí obdobně otevřený přístup k hudbě a k jazzu zvláště, sledují hudební novinky a zároveň respektují jazzové mistry minulosti. A co víc, vyšlo najevo, že všichni pocházejí ze stejné oblasti v jihozápadní Anglii. Bylo tedy nakročeno k slibné spolupráci.

Poslechněte si první ukázku z alba The Unity Sextet:

Do Me A Fredo by The Unity Sextet

Saxofonista a skladatel kapely Buddy Franco přišel se spásným nápadem: znal se s renomovaným producentem a dídžejem Lack of Afro (umělec spjatý s kultovním labelem Freestyle Records) a požádal jej o pomoc při improvizovaných, ale nahrávaných studiových frekvencích, při nichž by zastal roli producenta, aranžéra a konečně i zvukového mistra.

Kapela tedy (doslova) prožila pár týdnů loňského léta v bývalém skladišti (nyní nahrávacím studiu) známém jako The Playhouse a později ve studiu samotného Lack of Afro. Výsledkem je sympatický mix třinácti originálů, který se sice veze na jazzové retro vlně, ale nepopiratelným způsobem reflektuje fakt, že zaprášenými jazzovými vinyly se dnes rádi prohrabují i hip-hopoví producenti a vůbec elektronici všech odstínů. The Unity Sextet jsou tedy především instrumentalisté, ale svou lásku k jazzu 60. let velice rádi propojují s elektronickými ruchy a samply.

02625231.jpeg

The Unity Sextet rozhodně znají jazzovou historii. Jsou zde názvuky (samply?), které mohou připomínat spirituálně založený jazz Pharaoah Sanderse, relaxovaný přístup Horace Silvera, nebo atmosféru pařížské Saint Germain 60. let (viz Do Me A Fredo, nebo Dance Of The Pharoahs).

Dance Of The Pharoahs by The Unity Sextet

Nicméně spíše než striktně jazzovým puristům album The Unity Sextet řekne více mladší generaci, která si nahrávku bezpochyby zařadí do kontextu takových mistrů jako A Tribe Called Quest, St. Germain, nebo Yesterdays New Quintet amerického hip-hopového producenta Madliba.

One For People (Part 1) by The Unity Sextet

Každopádně producent Lack Of Afro vstupuje do skladeb rozdílnou měrou. Tu a tam se prezentuje vlastně jako regulérní sedmý člen kapely (Black Pearl, Ten Days), což se projevuje výraznějším groovem a funk-soulovou estetikou, jinde naopak ustupuje do pozadí a kapele ponechává prostor buď k relaxovaným plochám nebo volnějším improvizacím.

Until Next Time... by The Unity Sextet

Ačkoli zde ve výsledku najdeme některá „hluchá“ místa (což jsou spíše pro kulisový poslech vhodné, ale po čase nudící tracky jako Black Pearl, nebo Swing Swang Swingin), celek je neuvěřitelně kompaktní a esteticky ucelený. Nezbývá než doporučit! A pokud stále pochybujete, vězte, že celé CD je k dispozici legálně a zdarma k poslechu na Soundcloud.

The Unity Sextet – The Unity Sextet

Buddy Franco – saxofony, kompoziceLack Of Afro (Adam Gibbons) – produkceJunior Oliver – kontrabas Fat Thumbs Ronnie – piano Cassius Farqhuar – bicí, perkuse Chuck Waldron – elektronika Fats Young Jr. – kytara

02625232.jpeg

Label: Légère Recordings, 2012

www.legere-recordings.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.