Uri Caine Trio v sobotu na Euro Jazzu!

9. leden 2013

V sobotu 12. ledna odvysílá ČRo Euro Jazz záznam koncertu tria amerického pianisty Uri Cainea. Pořídili jsme jej před rokem v klubu Jazz Dock.

Sobota 12. 1. – Euro Jazz 20:00 – 20:55: Jazz Club – Záznam z klubu Jazz Dock, Praha (nahráno 27. 1. 2012).

Pianistu Uri Cainea asi není třeba jazzovým příznivcům nijak zvlášť představovat – muž mnoha tváří proslul svým postmoderním zpracováním Mahlera, Mozarta, Bacha a dalších mistrů minulosti. Pohybuje se dovedně v akustickém i elektrickém kontextu, je znám jako sideman Johna Zorna nebo Dava Douglase.

V roce 2011 se však Caine vrátil k veskrze tradičnímu formátu akustického jazzového tria. Jeho poslední deska Sirens v triu s basistou Johnem Hébertem a bubeníkem Benem Perowskym je odpovědí na velká pianová tria minulosti – Billem Evansem počínaje a Keithem Jarrettem konče. „Hudba tohoto tria je jízdou na bebopovém toboganu, povětšinou rychlá, dravá, dynamická, v němž si mnohokrát poskočíme do stylových sfér pozdějších,“ napsal v recenzi desky Sirens Vladimír Kouřil.

„Straight-ahead jazz“ Caineova tria lze vnímat ve vícero rovinách. Ačkoli snad na první poslech využívá osvědčené formy, pod povrchem se skrývá vrcholná matematika. Vezměme si úvodní skladbu Tarkshish z alba Sirens: velice komplexní rytmická záležitost začíná v metrech 2/4, 5/8, 2/4, 5/8, 4/4, 5/8, 2/4, 5/8, 2/4, 6/8 a 4/4, pak pokračuje v 4/4, 5/4, 4/4, 5/4 a 7/8, a zakončuje v sekvenci 4/4, 3/4, 4/4, 3/4, 3/8. Budete se divit, ale skladbě nechybí groove a odpich!

V sobotním pořadu Jazz Club odvysíláme právě záznam zmiňovaného tria s Hébertem a Perowskym. Podívejte se, jak to v klubu Jazz Dock vypadalo:



Trio Uri Cainea patří k předním formacím jazzu počátku 21. století – jazzu nesvázaného konvencemi, s respektem k historii žánru, vědomím souvislostí a styčných ploch s výraznými postavami vážné hudby 20. století, a – což občas současnému jazzu chybí – nepopiratelné dávky vtipu a nadsázky. Nenechte si ujít tento mimořádný program pro sobotní večer!

Uri Caine – koncert z Jazz Docku, 2012 Uri Caine – pianoJohn Hébert – kontrabasBen Perowsky – bicí

www.uricaine.com

Jazz Club je série koncertních záznamů, vysílaných každou sobotu od 20:00 na Euro Jazzu. Koncertní záznamy pocházejí buď z archivu Evropské vysílací unie (European Broadcasting Union), archivu Českého rozhlasu, nebo jde o záznamy již vydané na komerčně dostupných nosičích

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.