V Boskovicích chystají workshopy flamenca

14. srpen 2013

Série hudebních dílen Music Workshops, za níž stojí organizátoři Jazzfestu Brno, pokračuje v pátek a sobotu v jihomoravských Boskovicích. Tentokrát je tématem flamenco a jeho vliv na ostatní hudbu, vstup na dvoudenní dílnu je zdarma.

Série začala už loni na podzim workshopem s názvem Improvizace v romské hudbě. Vedli jej zkušení jazzoví umělci s romskými kořeny, Josef Fečo a Klaudius Kováč. Jak vysvětluje Vilém Spilka z pořádajícího sdružení Jazz Fest Brno, řada dílen není určena jen studentům hudebních škol, jako tomu je u většiny podobných akcí, ale spíše pro aktivní pracující s blízkým vztahem k hudbě. „Je to vlastně další forma vzdělávání – po každém workshopu dostanou také certifikát o účasti, který jim v budoucnu může pomoci.“

Flamenkový workshop ozdobí 16. - 17. srpna v Boskovicích legendární tanečnice Carmen Cortés a kytarový virtuos Gerardo Núñez. Frekventanty seznámí se základními aspekty flamencové kytary, tance i rytmů. Zvláštní důraz bude kladen na improvizaci a typické nástroje spjaté s flamencem. Jak Cortésová, tak Núñez ve stejné době v Boskovicích také vystoupí v rámci festivalu Iberica.

Dosavadní workshopy sjednocuje vysoká úroveň lektorského sboru. V něm doposud figurovali hvězdy, které vystoupily na brněnském Jazzfestu, jako Rez Abbasi, Shai Maestro nebo Will Winson. „Většinou mají svou část teoretickou a část praktickou. Zatímco první z nich prakticky žádné hlubší vědomosti nevyžaduje, druhá alespoň základní znalosti not předpokládá. Ale myslím, že si tam každý najde, co mu vyhovuje,“ říká Vilém Spilka.

Řada tematických workshopů bude v Brně pokračovat i na podzim. O latinskoamerické hudbě se účastníci dozvědí 9. října v brněnském divadle Husa na provázku z povolaných úst Eduarda Penze, Rodriga Rodrigueze, Cezara Correi a Julia Barreta a ruské hudební vlivy proberou 21. října na hudební fakultě JAMU hudebníci a skladatelé Boris Kozlov a Alexander Sipiagin.

Harmonogram workshopu v Boskovicích

1. část: pátek 16.8. 9.15 – 11.15 • Úvodní seznámení se základními aspekty flamenkové kytary. • Flamenkové techniky, palos, compás atd. • Flamenco a improvizace • Interakce s účastníky workshopu.

2. část: pátek 16.8. 17.30 – 19.30 • Seznámení s nástroji (kytara, cajón), stručná historie instrumentů. • Praktická ukázka flamenkových rytmů (compás). • Elementy flamenkového tance • Interakce s účastníky workhopu. • Typické styly doprovodu flamenkového tance. • Interakce s účastníky workhopu.

3. část: sobota 17.8. 9:30 – 11.30 • Pokročilejší flamenkové rytmy (compás).• Ovlivňování flamenkové harmonie jinými styly.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.