V Brně začíná jubilejní Jazzfest

11. duben 2011

Jazzfest Brno slaví 10. výročí. Programu letos dominují výrazné zpěvačky, americké fusion formace a překvapivé množství českých kapel s novými alby.

Ve znamení zpěvaček

Po festivalovém preview v podobě dvojkoncertu Bobbyho McFerrina do Brna míří další vokalisté. První festivalový den (14.4.) se v Městském divadle představí afroamerická zpěvačka Carla Cook, jež se honosí nejen sonorním hlasem, ale i širokým žánrovým záběrem. Neomezuje se jen na mainstream, ale s chutí zabrousí i do soulu či funku. „Jazzový feeling dokáže vdechnout i skladbám autorů s jazzovým světem málokdy spojovaným,“ říká dramaturg festivalu Vilém Spilka.

Extrovertně a bez stylových hranic se na pódiu projevuje i Elena Sonenshine (18. 4.), brněnská rodačka a stálice domácí jazzové scény. Křehkou polohu vokálu bude ten samý večer ve Flédě reprezentovat Zuzana Lapčíková, hudebně otevřená osobnost kombinující vlivy jazzu a moravských lidovek. Poslechněte si minirozhovor s dramaturgem Vilémem Spilkou:

Americké hvězdy

Brněnský festival si zachovává osvědčený formát dvojkoncertů ve vybrané dny, doplněných o noční jamsession. Hlavní festivalové hvězdy - jak už je na brněnském festivalu zvykem - reprezentují hudbu z USA: v Semilassu tak 13.4. vystoupí s vlastním projektem jazzový matador s českými předky, basista Michael Formanek. Ve Formankově kapele hraje jeden ze zásadních improvizujících klavíristů dneška - Craig Taborn, podle slov dramaturga „kreativní element a bezedná nádoba inspirací“. Skupina loni vydala album u mnichovského labelu ECM.

Další vrchol festivalu posluchače čeká 17. 4. v sále Semilassa. Milovníci groove se mohou těšit na trio kytaristy Willa Bernarda, zastánci fusion pak na Mike Stern Band s guru fusion bicích Davem Wecklem a saxofonistou Bobem Malachem. Přehlídku amerických hvězd doplňuje bubeník Dan Weiss (Fléda, 20.4.), který přiveze své žánrově obtížně zařaditelné pianové trio:

02305476.jpeg

„Můj hudební vkus je vskutku eklektický, takže posluchač může v naší hudbě nacházet mimo jiné stopy severoindické hudby pro tabla, prvky západní klasické hudby, death metalu, tradiční swingové hudby či filmových dialogů. Všechny zmíněné vlivy se projevují na naší nejnovější nahrávce Timshel,“ říká k tomu Weiss.

Kromě vystoupení hlavních hvězd nabídne festival tradiční klubové koncerty. Kluby budou hostit jak zástupce české hudební scény, tak reprezentanty progresivního evropského jazzu. Po loňské komplikaci způsobené sopečným prachem přijedou konečně švédští The Stoner, Francii reprezentuje trio Paradox, Slovensko pak zastoupí kvinteto Štefana Bartuše. Letošní festivalovou novinkou je vícedenní workshop tria Dana Weisse na půdě JAMU, již tradiční organizovaná jamsessions se odehrají v klubech Fléda a [mju:z].

02298343.jpeg

Domácí špička s novými alby

„Jsme velmi rádi, že naše pozvání přijala také v podstatě celá domácí špička - od stálic, jako jsou třeba Robert Balzar nebo Jaromír Honzák, až po skvělé nové projekty Davida Dorůžky nebo Tomáše Lišky,“ vysvětluje dramaturg Vilém Spilka. Velká část českých jazzmanů přitom představí čerstvě vydaná alba.

Ve vizuálně i akusticky zajímavém kostele Husův sbor zahrají Tomáš Liška Trio a Vertigo Quintet s Dorotou Barovou (19.4.). Liška představí unikátní projekt Invisible World. „Skladby byly zkomponovány s myšlenkou na velice specifický zvuk tria s akustickou kytarou a bandoneonem,“ vysvětluje kontrabasista. „Svým charakterem balancují na pokraji improvizované hudby, jazzu a klasického přístupu.“

02305477.jpeg

Poměrně velkým festivalovým překvapením bude vystoupení kapely Vertigo. Ta totiž odehraje kompozice ze sotva týden starého alba Metamorphosis. Oproti kompaktnějším kompozicím minulosti na něm sexteto směřuje mnohem víc do vod volné improvizace a na rozdíl od minulých alb je především skladatelskou vizitkou saxofonisty Marcela Bárty.

Své nové album v Brně představí také Honzákova formace Face of the Bass, vycházející z drum&bass a taneční elektroniky. Kapela vystoupí v tematicky laděném večeru s rovněž elektronickým Limbem Pavla Hrubého (HaDivadlo, 15.4.).

Jazzfest na Euro Jazzu

Nové webové rádio Českého rozhlasu – Euro Jazz – věnuje domácím i zahraničním hvězdám Jazzfestu celkem 4 hodiny vysílacího času. Ve dvou dvouhodinových blocích představí především aktuální nahrávky zúčastněných interpretů:

12. 4. Euro Jazz: průřez Jazzfestem Brno 14:00 – 16:00 17. 4. Euro Jazz: průřez Jazzfestem Brno 20:00 – 22:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.