V Brně zahraje Kenny Garrett

6. srpen 2018

Multižánrový festival Maraton hudby opět zahrnuje i jazzový program. V pátek 10. srpna v brněnském Sono Centru zahrají jazzové hvězdy Kenny Garrett a Yaron Herman, ale i nový český objev Marek Kotača. Za přehlídkou stojí tým Jazz Festu Brno.

Program zahájí domácí Marek Kotača Trio s autorským repertoárem z pera kapelníka a energickou slovenskou rytmikou Kuruc – Korman. Kapela přináší na tuzemskou scénu nepříliš často slýchaný koncept hraní v triu bez harmonického nástroje.

Marek Kotača a jeho kolegové se netají obdivem k jazzovým mistrům triové disciplíny v čele se Sonnym Rollinsem, ale zůstávají sami sebou. V podání třech z nejnadějnějších hudebníků působících především na brněnské jazzové scéně si tak mohou posluchači užít originální pohled na soudobý jazz s inspirací v jazzové tradici i současnosti.

Yaron Herman

Izraelský pianista Yaron Herman už v Česku vystupoval vícekrát. „Stejně jako při posledním koncertě na JazzFestuBrno přijede se svým tradičním hudebním souputníkem, bubeníkem Zivem Ravitzem. Tentokrát k hudebnímu dialogu přiberou ještě třetího do party, basistu Sama Minaieho. V tomto složení se v Brně představí poprvé,“ říká dramaturg Jazzového maratonu Vilém Spilka.

Čtěte takéKenny Garrett – Do Your Dance!

O strhující závěr se postará americký saxofonista Kenny Garrett, někdejší spoluráč Milese Davise. Garrett přijede v kvintetu a představí především repertoár z desky Do Your Dance, která propojuje akustický jazz se současnou r’n’b. Jak název alba napovídá, skladby mají posluchače přimět k tanečním pohybům podobně svobodným, jako je jazzová improvizace.

Garrettova instrumentální bravura na pozadí nakažlivě zařezávající rytmiky Holt – Baylor – Bird – Brown uspokojí jak jazzové fajnšmekry, tak ty, kteří si chtějí střihnout svůj swingující tanec. „Kouzlo Jazzového maratonu tkví v tom, že v jednom večeru představí tři naprosto odlišné podoby jazzu,“ dodává Spilka.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio