V Jazz Docku pokřtí kompilaci českého jazzu

17. leden 2011

Institut umění-Divadelní ústav vydal dvoudiskovou kompilaci "Contemporary Czech Jazz", mapující české jazzové nahrávky z posledních tří let. Je určena hlavně k propagaci české hudby v zahraničí, nicméně chystá se i její tuzemský křest (28. ledna, pražský klub Jazz Dock).

Výběr dramaturgicky sestavil publicista Jiří Starý, přičemž první disk věnoval především starší generaci jazzmanů (Viklický, Růžička, Svoboda…) a druhý pak mladším hudebníkům kolem 30 let, kteří v poslední době vydávali především u labelu Animal Music.

Sampler s podtitulem „Výběr ze současného českého jazzu“ je neprodejný a Institut umění jej vydal hlavně k prezentaci na hudebním veletrhu MIDEM (23-26. ledna) či prostřednictvím Českých center ve světě. Průvodní text je kompletně v angličtině. Podle editorky Lenky Dohnalové, která je zároveň komisařkou MIDEMu z pověření ministerstva kultury, podobná kompilace českého jazzu dosud citelně chyběla. Jde přitom o pokračování edice samplerů, kde již vyšly tituly jako Antologie české hudby a Contemporary Czech Pop.

02217023.jpeg

Český křest jazzového výběru se uskuteční v pražském klubu Jazz Dock 28. ledna.

Podívejte se na dokument z nahrávání připravovaného DVD, na němž účinkuje Ondřej Pivec, Bucinatores Orchestra a velká část mladé generace, obsažená i na sampleru Contemporary Czech Jazz:
autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.