V Praze a Brně zahrají špičky norského jazzu a elektroniky

10. březen 2015

První set v režii živé kapely, druhý jako live remix setu prvního – takový je ve stručnosti princip festivalu Punkt, který má v Norsku desetiletou tradici, ale do ČR přijíždí poprvé. Hvězdami programu jsou Nils Petter Molvær, Sidsel Endresen, Christian Fennesz, Eivind Aarset a mnozí další.

Festival „Punkt Meets Music Infinity“ se koná od 8. do 11. dubna v Praze a v Brně. Během čtyř večerů se představí ať už v roli „původních“ vystupujících, tak jako autoři remixů především velká jména současné norské hudby - například trumpetista Nils Petter Molvær, mistr live samplingu Jan Bang, hudebník a producent Erik Honoré, perkusionista Ingar Zach, dvojice Streifenjunko (trubka a tenor saxofon), smyčcové duo Sheriffs of Nothingness, kytarista Eivind Aarset, zpěvačka Sidsel Endresen, bubeník Audun Kleive, skladatel a mistr elektronické hudby Per Martinsen či Stian Balducci, který se pohybuje na hranicích improvizace a současné elektronické hudby.

Diváci se mohou těšit také na amerického bubeníka a perkusionistu Hamida Drakea i rakouského experimentátora Christiana Fennesze. Z České republiky vystoupí například Clarinet Factory, Orchestr Berg, Irena a Vojtěch Havlovi či Floex. Pražskou „základnou“ festivalu se stane Palác Akropolis, brněnskou klub Fléda.

02117774.jpeg

„Jako posluchači jsme navyklí vnímat hudbu jako něco, co se nám nabízí jako hotové – ať už prostřednictvím nahrávky nebo koncertu, na němž kapela hraje předem napsané a nazkoušené písně. Zkuste si ale představit, že jste součástí vzrušujícího procesu, v němž hudba přímo vzniká před vašima očima ze setkání hudebníků,” líčí dramaturg festivalu Josef Sedloň. „Co kdyby jejich improvizace o kousek dál ještě někdo další remixoval a výsledek sloužil jako výchozí bod k dalším improvizacím na jiném pódiu?“.

O něco podobného se v Norsku pokouší už od roku 2005 legenda live electronics, Jan Bang, který festival Punkt založil. Do svého rodného Kristiansandu na jihu Norska zve každoročně další hudební osobnosti, které se nebojí vrhat do dobrodružství improvizace a společně na víkendovém setkání v proslulé Alpha Room navazují dialog mezi akustickou a elektronickou hudbou, jazzem a laptopovými experimenty.

Za dekádu se zprvu nenápadná akce rozrostla v jeden z nejrespektovanějších festivalů experimentální hudby v Evropě a kromě tradičního podzimního termínu na norském pobřeží se obdobné akce pod hlavičkou Punkt konají i v Londýně, Paříži, Talinu, Frankfurtu a dalších městech.

Ukázka z ročníku 2013: 
 
 

V Praze se Punkt spojí s koncertní sérií Music Infinity. Ostatně zakladatelé Punktu Jan Bang a Erik Honoré se díky péči Music Infinity objevili v Praze už v roce 2006 a filosofie průběžného festivalu, který letos oslaví desáté narozeniny, je velmi podobná.

Česko-norská spojení

„Česká premiéra Punktu bude samozřejmě výjimečná také díky účasti domácích hudebníků, kteří dostanou šanci spolupracovat s norskými kolegy,” dodává Josef Sedloň. Společné vystoupení Floexe a Clarinet Factory bude na místě remixovat Jan Bang a doplňovat bubeník Audun Kleive, nová hudba k černobílému filmu City without Jews od Berg Orchestra poslouží jako odrazový můstek pro improvizace zpěvačky Sidsel Endresen a sólový projekt Heliographs spoluzakladatele festivalu Erika Honorého pozve na pódium trumpetistu Nilse Pettera Molvaera.

Křehké skladby manželů Havlových se potkají s hudbou norského dechového dua Streifenjunko a dvojice houslistů Sheriffs of Nothingness. Lákadlem brněnské větve přehlídky je pak rakouský Christian Fennesz a střet jeho kytarových ataků s trojicí Endresen - Bang - Honoré.

Součástí přehlídky Punkt meets Music Infinity budou také přednášky a workshopy s hudebníky.

Punkt Meets Music Infinity 2015

PRAHA - Palác Akropolis

8. dubna, 18.30Koncert 1:Live: Irena a Vojtěch HavloviLive Remix: Erik Honoré, Ingar Zach, Streifenjunko + Sheriffs of Nothingness

Koncert 2:Live: Nils Petter Molvær, Hamid Drake, Eivind Aarset, Jan BangLive Remix: Per Martinsen

02757758.jpeg

9. dubna, 18.30Koncert 1:Live: Clarinet Factory + FloexLive Remix: Audun Kleive, Jan Bang

Koncert 2:Live: Erik Honoré featuring Nils Petter Molvær, Ingar Zach, Eivind Aarset - HeliographsLive Remix: Stian Balducci

10. dubna, 18.00Koncert 1:Live: Berg Orchestra - Město bez ŽidůLive Remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

Koncert 2:Live: Streifenjunko + Sheriffs of NothingnessLive Remix: Fennesz

BRNO - klub Fléda

11. dubna, 20.00Koncert 1:Live: Berg Orchestra - Město bez ŽidůLive Remix: Floex + Erik Honoré

01008877.jpeg

Koncert 2:Live: FenneszLive Remix: Sidsel Endresen, Jan Bang, Erik Honoré

WORKSHOPY - Divadelní bar Paláce Akropolis od 17h:

8.4. Workshop 1: Floex: Creative process: Náhled pod pokličku tvorby Floexe 9.4. Workshop 2 Jan Bang: Live Sampling 10.4. Workshop 3: Sidsel Endresen: Vokalní improvizace 10.4. Workshop 4: Berg Orchestra: Zvuková procházka / Soundwalk (místo Praha)

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.