V Praze proběhne festival jazzových pianistů

28. listopad 2017

V Praze začíná dvaadvacátý ročník Mezinárodního festivalu jazzového piana, během něhož se ve dnech 28. 11. - 6. 12. 2017 v sólových recitálech představí vynikající klavíristé z Česka, Izraele, Itálie, Spojených států, Polska, Španělska, Francie a Finska.

V sále Nuselské radnice festival zahájí Zdeněk Urbanovský a Guy Mintus. Zdeněk Urbanovský, klavírista, pyšnící se titulem Pianista roku 2017, má černobílé klávesy v krvi. Je autorem muzikálu Atlantida, scénické hudby pro pražská i brněnská divadla, spolupracoval s Woodojam, Bůhví, Atares, raperem Marpem a v současnosti doprovází herečku Báru Polákovou.

Izraelský pianista a skladatel Guy Mintus má za sebou v pětadvaceti letech koncerty v Kennedyho Centru, Lincoln Centru, nebo na Red Sea Jazz Festivalu. Jeho zájem o world music ho vedl k setkání s mistry perské, turecké, řecké, africké, ázerbájdžánské a mnoha dalších hudebních tradic.

V současné době žije v New Yorku a vystupuje také v projektu Offlines spolu s turecko-izraelským perkusistou a oudistou Yinonem Muellemem. Na klipu k debutovému albu A Home Between spolupracoval s českým umělcem Cermaquem.

V sále Nuselské radnice proběhne i druhý večer s jazzovým pianem dne 29. listopadu. Pětadvacetiletý Ital Alessandro Lanzoni vytváří neustále se měnící zvukové krajiny volnou improvizací – atmosféru, ve které je posluchač bezpečně veden odborníkem, který ví, jak manévrovat v divokém terénu a ovládá nejrůznější hudební styly.

Vystudovaný astrofyzik, Američan Dan Tepfer, je v Česku velmi dobře znám např. díky spolupráci s Davidem Dorůžkou. Studoval u Danila Péreze, vystupoval s novátory jako Steve Lacy, Paul Motian, Bob Brookmeyer, Joe Lovano, Ralph Towner, Billy Hart a Mark Turner. Orchestr Pražské hradní stráže si u Tepfera dokonce objednal koncert pro dechové nástroje a improvizovaný klavír, premiérovaný na Pražském hradě roku 2010.

V Muzeu Antonína Dvořáka zahrají 5. prosince Łukasz Ojdana a Martin Joey Dine. První jmenovaný absolvoval Hudební akademii Karola Szymanowského v Katovicích a je členem RGG tria, jedné z nejznámějších jazzových kapel Polska.

Mladý francouzský pianista Martin Joey Dine byl ke klavíru veden už od útlého věku. Má za sebou mistrovské třídy u Enrica Pieranunziho, Yarona Hermana či Brada Mehldaua.

Z významných milníků uveďme rok 2011, kdy získal druhou cenu na Young Talent Saint Springboard Germain-des-Prés a vydal excelentní debutové album Wario, v němž klasický jazz propojuje s prvky elektroniky. O tři roky později představuje své druhou desku Copperfield, na kterou si pozval krom komorní sestavy jazzových muzikantů i symfonický orchestr.

Festival zakončí 6. prosince v Muzeu Antonína Dvořáka Ignasi Terraza a Tuomas A. Turunen. Od prvního vystoupení v roce 1980 hraje pianista Ignasi Terraza důležitou roli na barcelonské jazzové scéně. Jeho styl ho dostal mezi nejžádanější doprovodné pianisty, jeho hudba zní z třech desítek nahrávek, je také členem Barcelona Jazz Orchestru.

Tuomas A. Turunen pochází z Kontiolahti na východě Finska. Hrát na piano a komponovat začal v pěti letech. Než objevil jazz, byl téměř deset let samoukem. V současnosti žije ve Francii. Na svém kontě má stovky vystoupení ve dvaceti zemích a čtrnáct vydaných alb s různými kapelami. Turunenova tvorba vychází z hudebních stylů severské a slovanské kultury kombinované se soudobou jazzovou interpretací.

 

Mezinárodní festival jazzového piana

28. 11., 19:30, Zdeněk Urbanovský (CZ) + Guy Mintus (ISR), Nuselská radnice

29. 11., 19:30, Alessandro Lanzoni (IT) + Dan Tepfer (USA), Nuselská radnice

5. 12., 19:30, Lukasz Ojdana (PL) + Martin Joey Dine (FR), Muzeum A. Dvořáka

6. 12., 19:30, Ignasi Terraza (ESP) + Tuomas A. Turunen (FIN), Muzeum A. Dvořáka

autor: Petr Vidomus
Spustit audio