Vánoce pro jazzofily: tipy na dárky 1

12. prosinec 2011

Máte doma jazzového fajnšmekra a nevíte, co mu dát k Vánocům? Nebo si jen chcete udělat radost? Přinášíme přehled těch nejzajímavějších nahrávek z poslední doby, které jazzového příznivce v každém případě potěší.

Nové internetové rádio Euro Jazz v prvním roce své existence informovalo samozřejmě o celé řádce jazzových novinek v rubrice Album týdne. Nicméně, co posluchač, to jiný vkus, a tak jsme potenciální vánoční jazzové dárky rozdělili do několika kategorií:

Český objev Noční optika – Strojek z půdy (Arta, 2011) Album pražské formace Noční optika bylo právem považováno za nejlepší nahrávku tohoto roku již při svém vydání. Noční optika se prezentuje jako soubor na pomezí jazzu a klasické hudby či na okraji jazzového mainstreamu. Album Strojek z půdy v mnohém navazuje na CD Herbarium; je to jazz nabitý pozitivní energií, přístupný posluchači i mimo striktně jazzovou oblast, a přitom v některých ohledech kompozičně dosti sofistikovaný. Více o desce si přečtěte zde.

02367952.jpeg

Elektronika Nils Petter Molvaer – Baboon Moon (Sony, 2011) Zatímco posledním Molværovým albům (zejména ER a Hamada) mohli jeho skalní fanoušci vytýkat až přílišnou uhlazenost, Baboon Moon směřuje zcela opačným směrem: je to album zvukově velmi syrové a „zašpiněné“ inspiracemi z oblasti noisu a progresivního rocku. Pro hudebníka s natolik výrazným rukopisem, jakým Molvær disponuje, je po množství úspěšných, ale po čase nesporně podobně znějících alb obtížné překonat sám sebe. Zdá se, že se to trumpetistovi tentokrát podařilo – celkovým přitvrzením a úspornějším výrazivem. Více o desce si přečtěte zde.

Reedice Ray Charles – Live in Concert (Concord Jazz, 2011) Ray Charles vydal více komerčně dostupných živých nahrávek (zejména u Atlantic Records). Část tohoto koncertu z Los Angeles (1964) už také dříve vyšla – ABC-Paramount vydali dvanáct skladeb na LP již počátkem roku 1965, tedy relativně brzy po koncertě. Na CD nyní však vyšel úplný, zremasterovaný soubor 17 skladeb, což na poměrně známý záznam vrhlo docela nové světlo. Více o desce si přečtěte zde.

02330757.jpeg

Bigband Chris Potter and the DR Big Band – Transatlantic (Red Dot Music, 2011) Chris Potter se v posledních letech realizuje zejména v menších seskupeních (nejaktuálnější je jeho free-jazzrockové kvarteto Underground, se kterým hrál i v Praze). Album Transatlantic je v tomto směru očividnou výjimkou: saxofonista zde spojil síly s Dánským rozhlasovým bigbandem a složil pro něj osm nových kompozic. „Nutno zmínit, že výkon celého DR Big bandu je excelentní a nadprůměrný. Souhra celé kapely, intonační i rytmická jistota ne náhodou činí z tohoto kodaňského rozhlasového tělesa jeden z nejlepších big bandů v Evropě,“ napsal o desce Jan Hála v Harmonii. Více o ní čtěte zde.

Komplet

Miles Davis Quintet: Live in Europe 1967: The Bootleg Series Volume 1 (Sony, 2011)

Columbia již dříve publikovala jiné záznamy tzv. druhého Davisova kvinteta. Vždy však šlo o studiové nahrávky, nebo starší koncertní snímky. Rok 1967 byl dosud na oficiálních nahrávkách zachycen zřídka. Nový 3 CD box obsahuje audio záznamy z koncertů v Antverpách, Kodani a Paříži. Bonusové DVD pak zahrnuje unikátní filmové sestřihy z vystoupení v Karlsruhe a Stockholmu. Více o kompletu si přečtěte zde.


Vstupenky

Také ceny vstupenek se budou v roce 2012 měnit v závislosti na zvýšení sazby DPH. Lístky na velké jazzové festivaly je však možné koupit již před Vánocemi za zvýhodněné ceny. V prodeji už jsou například vstupenky na pražský koncert vokální divy Dianne Reeves (14.3.), nu-jazzové matadory Cinematic Orchestra (18.1.), Duke Ellington Orchestra (19.4.), nebo na vynikající koncerty Jazzfestu Brno, kde vystoupí např. Pat Metheny, Vijay Iyer, Avishai Cohen, nebo Donny McCaslin (11. – 26. 4.).

Donny McCaslin - L.Z.C.M. by greenleaf_music

Přehled dalších tipů na jazzové dárky přineseme v pátek 16. 12.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.