Vánoce pro jazzofily: tipy na dárky 2

15. prosinec 2011

Přinášíme další sérii tipů na vánoční dárky pro jazzové fajnšmekry. Tentokrát dojde i na vinyl či DVD.

Nové internetové rádio Euro Jazz v prvním roce své existence informovalo samozřejmě o celé řádce jazzových novinek v rubrice Album týdne. Nicméně, co posluchač, to jiný vkus, a tak jsme potenciální vánoční jazzové dárky rozdělili do několika kategorií:

Tip Euro Jazzu Medeski, Scofield, Martin & Wood - Live In Case the World Changes Its Mind (Indirecto, 2011) Proslulá jam-bandová partička Medeski, Martin & Wood sice v dubnu přijede do Prahy, toto živé dvojalbum vás však na tento zážitek skvěle naladí už teď. Sestřih z turné MMW s hostujícím Johnem Scofieldem z roku 2006 obsahuje materiál dříve nahraný pro Scofieldovo album A Go Go (1998) a také z poslední studiové spolupráce s MMW na desce Out Louder (2006).

02452328.jpeg

Vokalisté Stacey Kent - Dreamer in Concert (Blue Note, 2011) Letošní pařížský koncert zpěvačky Stacey Kent vyšel na CD relativně brzy po nahrání a také jsme jej nedávno celý odvysílali. „Swingující vokální jazz, s občasným přesahem do bossa novy a v easy-listening náladě je pole, na kterém (komerčně) dominuje zejména Diana Krall. U navoněné produkce Krall je však jaksi cítit křečovitá snaha o dokonalost, zatímco Stacey Kent k ní přirozeně inklinuje. Navíc, z hudby Stacey Kent vyzařuje lidskost, upřímnost, uvěřitelnost,“ napsal o živé desce publicista Roland Kánik v Harmonii.

Experiment Vertigo – Metamorphosis (Animal Music, 2011) Zatímco dříve mělo Vertigo ústřední osobu v podobě pianisty Vojtěcha Procházky, aktuální „album proměn“ je skladatelskou vizitkou Marcela Bárty (složil více než polovinu kompozic). Bárta je bezpochyby výrazným elementem v mnoha českých formacích (včetně vlastního projektu Muff), zde se však ukazuje v poloze, která dosud na deskách zaznamenána nebyla a mohli jsme ji slyšet pouze v klubech. Zatímco u „starého“ Vertiga jsme byli zvyklí na spíše sevřenější a intimnější výraz, nové Vertigo zaznamenalo výrazný posun směrem k volné improvizaci i inspiracím z oblasti vážné hudby. Více o desce si přečtěte zde.

02442861_0.jpeg

Jazzrock Marcus Miller - Tutu Revisited (Dreyfus Jazz, 2011) Živé dvojalbum Tutu Revisited je vzdáleno nabubřelosti Millerovy předchozí nahrávky A Night in Monte Carlo (se symfonických orchestrem). Ukazuje basistovy kvality v mnohem sevřenější formě a zároveň dobře evokuje pop-jazzovou estetiku Davisových desek poloviny 80. let. Lyonský záznam z roku 2009 zahrnuje většinu hitů z alba Tutu (vedle slavné eponymní skladby také Portia, Splatch, Tomaas, Full Nelson), je tu ale také reinterpretace kompozice Hannibal z pozdější Davisovy desky Amandla (1989). Více o desce čtěte zde.

DVD George Duke – Live in Prague (Marecam, 2011) V Česku se jazzová DVD natáčejí minimálně. Malá česká společnost se však letos rozhodla natáčet a vydávat koncerty jazzových hvězd, které v Praze vystupují. Pražský koncert funk-jazzového matadora George Duka má vynikající obrazovou kvalitu a nepochybně skvělou atmosféru.

02444226.jpeg

Pro náročné

Miles Davis - The Definitive Miles Davis at Montreux DVD Collection 1973-1991 (Eagle Media, 2011)

Prestižní festival ve švýcarském Montreux patřil k častým Davisovým zastávkám v Evropě. Poprvé to bylo v červenci 1973, od poloviny 80. let zde pak vystupoval skoro každý rok. Naposledy se na festivalu objevil v létě 1991, jen dva měsíce před svým úmrtím, aby se poohlédnul zpět za svou spoluprací s Gilem Evansem (tedy hlavně Sketches Of Spain). Záznam všech koncertů z Montreux již vyšel v audio podobě na 20 CD u Warner Music v roce 2002. Obrazové záznamy jsou však obtížně dostupné, nebo kolují na internetu v nekvalitních pirátských kopiích. V říjnu (tedy v době výročí Davisova úmrtí) však vyšla tato kompletní filmová verze na 10 DVD. Bonusem jsou rozhovory se Stanley Clarkem, Al Di Meolou, Herbie Hancockem nebo Carlosem Santanou.

Vinyl Grzegorz Karnas – Karnas (Hevhetia, 2011) Grzegorz Karnas na novém albu ilustruje vyzrálost střední generace polských jazzmanů. Nepouští se cestou tradice, jak je v hlavním proudu polského jazzu často zvykem, ale překvapuje silným konceptem s mnoha experimentálními prvky. Že to občas narušuje celistvost eponymního snímku, nemusí být hned na škodu: jen to dotváří obraz Karnasovy osobitosti. A hlavně: deska vyšla také v audiofilní verzi na LP.

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.