Verneri Pohjola – Ancient History

13. únor 2012

Je to necelý rok od chvíle, co jsme psali o předchozím projektu finského trumpetisty Verneri Pohjoly. S rokem 2012 je tu Pohjolovo nové CD, které jsme opět vybrali za Album týdne.

Verneri Pohjola není na velice produktivní finské jazzové scéně žádným nováčkem. Účinkuje v mnoha formacích v oblasti jazzu i popu a jeho dosah rozhodně není omezen hranicemi Finska. Tím spíše, že jak předchozí Auroru, tak novinku Ancient History mu vydal renomovaný německý label ACT.

Mezinárodně je znám především svou participací v úspěšné skupině Ilmiliekki Quartet, kvintetu pianistky Iro Haarla, nebo coby sólista známého UMO Jazz Orchestra (k nejoceňovanějším patří jeho účast na albu Agatha).

Hlavní rozdíl oproti Auroře (2011) je v instrumentaci. Zatímco předchozí nahrávka zahrnovala až dvanáct muzikantů (včetně smyčcového kvarteta), Ancient History míří do mnohem intimnějších vod a vystačí si s kvartetem: to je stejné jako na předchozí desce, vedle trumpetisty je to opět Aki Rissanen (piano), Joonas Riipa (bicí) a Antti Lötjönen (kontrabas). Pouze výjimečně je kapela doplněna o perkuse a alt saxofon. „Bylo by jistě zajímavé a inspirující hrát s mezinárodními hvězdami. Ale pro toto album jsem chtěl zkrátka kapelu, kterou dobře znám a chtěl jsem, aby se co nejvíce podobala našim živým vystoupením. S nimi se znám přes deset let. A známe se skrz naskrz,“ vysvětluje Pohjola výběr spoluhráčů.

02551744.jpeg

V souvislosti s Pohjolou často zaznívají srovnání s Milesem Davisem (zejména legendární Birth of the Cool z roku 1947) nebo Italem Enricem Ravou. Pohjolův zvuk je v každém případě velmi specifický. Tón přidušený tu a tam dusítkem evokuje chlad i eleganci Davisových cool-jazzových alb.

Už na Auroře bylo znát, že Pohjolovy přednosti vyniknou zejména v baladách. Poslechněte si například hymnický úvod k albu v podobě skladby Deism:

Na novém albu je vedle Pohjolových originálů pouze jedna převzatá skladba. Jde o cover písně Hyperballad od Björk. Oproti originálu islandské zpěvačky je Pohjolova verze výrazně harmonicky „očištěná“, často postavená jen na dialogu výrazné melodické linky a vcelku rozvolněné rytmiky (hostující perkusista Tatu Rönkkö):

Podobně křehké ladění (možná ještě výrazněji) mají i další obsažené balady, zejména Ballad 18, titulní Ancient History, nebo White View, v níž Pohjola na několik minut utichne a dává posluchači možnost zpracovat to, co dosud slyšel – prostřednictvím pianového, chromaticky vystavěného sóla Aki Rissanena:

Nové Pohjolovo album, to ale nejsou jen tklivé balady. Jeho promyšleně vystavěná sóla dokážou mít i patřičnou jiskru a dravost. Poslechněte si například trumpetistovo sólo v jeho skladbě Thunderous Thoughts, vyrůstající ze zběsilé úvodní basové figury:

Cheap Taxi Adventure je postavena na konkrétním příkladu. „Vychází ze zkušenosti velmi levné, ale vzrušující jízdy taxíkem po Šanghaji…s netrpělivým, agresivním a trochu potřeštěným řidičem,“ vysvětluje Pohjola. Jde o jedinou skladbu s využitím elektrického piana.

Verneri Pohjola se na novém albu vrátil ke zdánlivě jednoduššímu vyjádření v rámci kvartetního formátu. Je to deska po většinou baladická, s vynikajícím zvukem, ale nikdy ne nudná. Finský trumpetista nesměřuje do příliš avantgardních vod, ale posluchače udržuje neustále v příjemném napětí a Ancient History je plná sympatických kompozičních nápadů i pozoruhodných detailů. Pohjolu se v každém případě vyplatí dále sledovat.

Verneri Pohjola – Ancient History

Verneri Pohjola – trubka Aki Rissanen – piano Antti Lötjönen – kontrabas Joonas Riippa – bicí

02551743.jpeg

Hosté: Jukka Perko – alt saxofon Tatu Rönkkö – perkuse

Label: ACT Music, 2012

www.verneripohjola.com

Album týdne je programový blok ve vysílání Euro Jazzu, tedy webcastu na novém jazzovém webu Českého rozhlasu. Album týdne vybírá Redakce jazzu a populární hudby ČRo 3 – Vltava s přihlédnutím k aktuálnosti, originalitě, hudebnímu přínosu a dramaturgické relevanci (často podle tematického rámce daného týdne). Vybrané Album týdne získává v daném týdnu vyšší rotaci, než je obvyklé u ostatních alb. Ukázky z něj se vysílají na Euro Jazzu pravidelně každý den od pondělí do pátku vždy v 11:00 a 19:00

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.