Victor Bailey míří do Ostravy a Olomouce

24. říjen 2011

Baskytarista Victor Bailey, spojovaný nejčastěji s pozdní fází Weather Report, vystoupí po Praze také v Ostravě a Olomouci.

Na konec 70. let, kdy jej Joe Zawinul angažoval jako náhradu za Jaca Pastoria do Weather Report, vzpomíná dodnes: „Po roce stráveném v New Yorku, jsem vyjel na dva koncerty se zpěvačkou Miriam Makeba do jižní Afriky. Na bicí hrál fantastický Omar Hakim. S Omarem jsem se potkal rok předtím při nahrávání desky kytaristy Bobbyho Brooma. V Africe jsme spolu hráli poprvé živě, ale každý cítil, i během zkoušek, že tahle rytmická sekce zatraceně dobře šlape!

Po druhém koncertě mi řekl: ‚Mám gig s Weather Report a shánějí basistu.‘Asi si dokážete představit, jak jsem kulil oči! Od svých šestnácti jsem každému vykládal, že budu hrát ve Weather Report po Jacu Pastoriovi. A když se rozneslo, že Jaco se chce dát na sólovou dráhu, každý v New Yorku mi říkal, to je moje šance! Omar mi dal adresu na Zawinula, ať mu prý pošlu pár věcí. Dal jsem dohromady demo - What's Going On od Marvina Gaye, moji verzi She's Leaving Home od Beatles a moje živé sólo na Giant Steps. Omar dal zároveň Zawinulovi moje číslo. Takže mě dost překvapilo, když pak Joe zavolal a řekl: ‚Čau Victore, slyšel jsem o tobě a chci tě vzít do kapely. ‘Přitom to demo jsem mu ještě ani nestačil poslat!“ Koncert Weather Report z roku 1983, na kterém Bailey účinkuje, nedávno vyšel u vydavatelství Art of the Groove, přečtete si o něm zde.

Ke svému mentorovi Joe Zawinulovi se Bailey vrátil v roce 1997 a strávil s ním 3 a půl roku velmi plodné práce v jeho The Zawinul Syndicate. Jako sideman hrával s osobnostmi jako Kenny Garrett, Dennis Chambers, Bennie Maupin, David Gilmore, David Fuiczynsky, ale i Michael Brecker či Madonna, už dávno ovšem působí i jako leader svých vlastních seskupení, které se pohybují na hranici mezi jazzem, funkem, soulem či R&B.

Na českém turné Baileyho doprovodí bubeník Poogie Bell (v Česku známý jak sólovými vystoupeními, tak koncerty s Marcusem Millerem), Michael "Patches" Stewart – trubka, a Peter Horvath – klávesy.

Victor Bailey Group

24. 10. Ostrava, klub Fabrik 26. 10. Olomouc, Jazz Tibet Club

autor: Petr Vidomus
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.